Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Με βάση το «Μνημόνιο», κυβέρνηση και Τρόικα μας έχουν κηρύξει πόλεμο μέχρι εξόντωσης



ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική

·  Ανεβάζουν κι άλλο το όριο των απολύσεων και μειώνουν την αποζημίωση των απολυμένων. Ουσιαστικά απελευθερώνουν πλήρως τις απολύσεις, ενώ στόχος τους είναι και η απόλυση, άμεσα ή έμμεσα, τουλάχιστον του 1/3 των εργαζομένων στο δημόσιο, στο ευρύτερο δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι ουρές των ανέργων μεγαλώνουν, ενώ σε λίγο θα μας πουν ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για το επίδομα ανεργίας.
·  Μειώνουν κάθετα τους μισθούς και το εισόδημά μας, όχι μόνο στο Δημόσιο αλλά κυρίως στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα. Μετά το φορολογικό νομοσχέδιο, το κόψιμο δώρων και επιδομάτων, τη μείωση συντάξεων, τη νέα αύξηση του ΦΠΑ κλπ., ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδομάτων άδειας κλπ.

·  Καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, για να τσακίσουν κάθε συλλογική οργάνωση και διεκδίκησή μας, να κάνουν τους μισθούς «βαλκανικούς». Ο βασικός μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων πέφτει σχεδόν στα 500 ευρώ, λιγότερα κι από χαρτζιλίκι. Καταργείται το δικαίωμα προσφυγής των σωματείων στη Διαιτησία, ώστε να μην μπορούμε να προστατεύσουμε ούτε και τις ελάχιστες αμοιβές, όρους εργασίας κλπ. και να μείνουμε έρμαια στην αυθαιρεσία των αφεντικών και των μηχανισμών καταστολής.
·  Με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, τις μη προσλήψεις αρχικά και κατόπιν τις απολύσεις δασκάλων, γιατρών, νοσηλευτών κλπ. θα συρρικνωθούν και θα κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία. Μόρφωση και περίθαλψη θα έχει μόνο όποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι.
Αντι-Ασφαλιστικό Έκτρωμα
·  Τα 40 χρόνια δουλειάς ως προϋπόθεση για σύνταξη
·  Το πετσόκομμα των ποσοστών αναπλήρωσης
·  Ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου
·  Η δήθεν «εθνική σύνταξη», που όχι μόνο δεν είναι υποχρέωση του κράτους να την εγγυηθεί αλλά θα δίνεται με «εισοδηματικά κριτήρια»
·  Η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών σημαίνουν εκτίναξη των ορίων ηλικίας πάνω από τα 70 χρόνια και εξαφάνιση των συντάξεων. Ενώ η κρίση και η μαζική ανεργία, η «μαύρη» εργασία, η εισφοροδιαφυγή, οι χαριστικές ρυθμίσεις χρεών των εργοδοτών αφήνουν άδεια τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.
Αν δεν ανατρέψουμε αυτό το έκτρωμα, τελειώνει οριστικά η Κοινωνική Ασφάλιση, που είναι η μεγαλύτερη κατάκτησή μας, ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Μαζί διαλύονται η δημόσια υγεία, πρόνοια και περίθαλψη.
Μας λένε ότι τα βάρβαρα μέτρα είναι αναγκαία για τη «σωτηρία της χώρας», ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο»… ΨΕΜΑΤΑ. Τα μόνο που κάνουν μ’ αυτά τα μέτρα είναι να μας σπρώχνουν πιο βαθιά στην φτώχεια και την εξαθλίωση, να φέρνουν πιο κοντά την χρεοκοπία. Με μόνο στόχο να διασφαλίσουν τα λεφτά των δανειστών και κερδοσκόπων, να κρατήσουν όρθιες τις ελληνικές τράπεζες, υποθηκεύοντας τις ζωές μας.
Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με τις «ξεκάρφωτες» απεργίες που ούτε καν τις οργανώνουν, προσπαθούν εξαντλούν την αγωνιστική διάθεση και αντοχή των εργαζομένων αντί να κλιμακώσουν πχ. με 48ωρη απεργία. Καλλιεργούν και πάλι αυταπάτες ότι τα μέτρα μπορούν να ανακοπούν με δικαστικές αγωγές ενάντια στην αντισυνταγματικότητά τους – λες και δεν έχουν καταλάβει ότι πλέον αντιμετωπίζουμε μια χούντα! Παρά τις κορώνες του, ούτε το ΠΑΜΕ δίνει κάποια εναλλακτική, αφού ενδιαφέρεται μόνο για την κομματική προβολή.
Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Ό,τι κι αν ψηφίσουν στη Βουλή η κυβέρνηση και οι υπηρέτες της Τρόικας, η απάντησή μας πρέπει να είναι: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ – Δικός μας νόμος είναι η σωτηρία των εργαζομένων! Ενάντια σε κάθε μέτρο, σε κάθε απόλυση ή μείωση μισθού, να ορθώσουμε ένα τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης. Με ενωτικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, στηριγμένους στις γενικές συνελεύσεις. Με μαχητικές διαδηλώσεις, οργανώνοντας την αυτοάμυνά μας απέναντι στην αστυνομική βία και καταστολή. Με απεργίες και καταλή¬ψεις διαρκείας, στηριγμένες σε απεργιακές φρουρές και ταμεία αλληλοβοήθειας. Στόχος μας πρέπει να είναι η Γενική Απεργία Διαρκείας, για το ξήλωμα των βάρβαρων μέτρων και του «Μνημονίου», για την ανατροπή αυτής της άθλιας κυβέρνησης και της Τρόικας. Για να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις, μια άλλη διαχείριση της οικονομίας ενάντια στη λογική και το σύστημα του κέρδους, για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες κοινωνικές ανάγκες.
Τηλεπικοινωνίες
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Τα προηγούμενα χρόνια, χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε Altec Telecom, Vodafone, Wind, Intracom κα. Τώρα οι εργοδότες -όπως κάνουν παντού- αξιοποιούν την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει κυβέρνηση και Τρόικα, για να προχωρήσουν σε νέες επιθέσεις. Ειδικά με τα νέα μέτρα που ουσιαστικά απελευθερώνουν τις απολύσεις, η κατάσταση απειλεί να γίνει εφιαλτική.
·  Στην Intracom είναι ήδη σε εξέλιξη δεκάδες απολύσεις.
·  Στη Vodafone, η διοίκηση εκβιάζει ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις «αν τα κέρδη πέσουν κάτω από ένα όριο»(!), ενώ εκατοντάδες «ραβασάκια» αποστέλονται σε συναδέλφους δήθεν για «κακή απόδοση».
·  Στη Wind, η «αναδιάρθρωση» του χρέους της εταιρίας απειλεί να γίνει αφορμή για νέα απώλεια θέσεων εργασίας (στην αντίστοιχη διαδικασία πέρυσι έφυγαν σχεδόν 300 άτομα).
Γι’ αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε «οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες», να ανεχτούμε ούτε έναν ακόμα άνεργο. Κάθε συνάδελφος που χάνει σήμερα τη δουλειά του, πολύ δύσκολα ξαναβρίσκει. Σε κάθε επιχείρηση, συντονίζοντας όλα τα σωματεία σε κοινό αγώνα, πρέπει άμεσα να οργανώσουμε την αντίσταση:
1. Να μην συμμετέχουμε και να μην δεχτούμε καμία διαδικασία «αξιολόγησης», που έχει αποδειχτεί στημένο παιχνίδι, για να φτιαχτούν «μαύρες λίστες» και άλλοθι για απολύσεις (έτσι έγινε πχ. πέρυσι στην Wind). Τα κριτήρια των «αξιολογήσεων» είναι σκόπιμα ασαφή και αποπροσανατολιστικά, ακόμα και προσβλητικά για εμάς, αφού με γενικολογίες κρίνουν τη συμπεριφορά, την ευγένεια, την ομαδικότητά μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ «ΚΑΛΩΝ» ΚΑΙ «ΚΑΚΩΝ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κρίνουν μάνατζερ με μισθούς πολλαπλάσιους από τους δικούς μας, διευθυντές με παχυλά μπόνους και προνόμια, στελέχη που κάνουν καριέρα πάνω στις ζωές μας, ως εκκαθαριστές θέσεων εργασίας!
2. Να μην δεχτούμε καμία απόλυση, καμία χαμένη θέση εργασίας. Δεν υπογράφουμε καμία απόλυση. Δεν μπαίνουμε σε αδιέξοδα ατομικά «παζάρια» με τους εργοδότες. Δεν «τσιμπάμε» σε ψεύτικες λύσεις, που μας ρίχνουν στην ανεργία («εθελούσιες έξοδοι», «ευνοϊκά πακέτα» κλπ.). Σταθερά και συλλογικά, παλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους και τα σωματεία και μας, για να κρατήσουμε τη δουλειά μας.
3. Να αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε προσπάθεια να απολυθούν συνάδελφοι, με γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, αποχή από την εργασία, παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταλήψεις σε γραφεία διευθυντών και τμημάτων προσωπικού.
4. Να μην υποχωρήσουμε μπροστά στους «τσαμπουκάδες» των διοικήσεων, αλλά να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας με στάσεις εργασίας, απεργίες και καταλήψεις. Να ετοιμαστούμε για αγώνα διαρκείας, για μια σκληρή σύγκρουση: η εργοδοσία δεν θα υποχωρήσει με 1-2 κινητοποιήσεις, αλλά μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να τους νεκρώσουμε γραφεία και καταστήματα, να το «τραβήξουμε» μέχρι να δικαιωθούμε.
Έτσι μπορούμε να αποκρούσουμε τις απολύσεις. Έχουμε τη δύναμη, αν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αυτό φάνηκε στην τεράστια απεργία στις 5 Μάη, που τρόμαξε κυβέρνηση, Τρόικα και εργοδότες. Από την ανάκληση των απολύσεων που επιτεύχθηκε σε επιχειρήσεις στον κλάδο του βιβλίου, σε φροντιστήρια κ.α., από τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική