Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Για σωματεία των εργαζομένων, όχι των μηχανισμών


ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι προκλήσεις της ηγεσίας και των μηχανισμών του λεγόμενου ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής) στη Θεσσαλονίκη.
Στις 16/10, μέλη του έστησαν κάλπες στα γραφεία της Vodafone στη Θεσσαλονίκη για τις εκλογές του ΣΕΤΗΠ στην πόλη. Παράλληλα με τις εκλογές του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζομένων στη VODAFONE, το οποίο μόλις την Τετάρτη 14/10 οργάνωσε για πρώτη φορά -με συνέπεια και επιτυχία- 24ωρη Απεργία στην επιχείρηση, ενάντια στη μείωση των θέσεων εργασίας! Ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν σύγχυση και να «ψαρέψουν» μέλη σε βάρος του επιχειρησιακού Σωματείου.

Αυτή η πρωτοφανής στα χρονικά του εργατικού κινήματος προβοκάτσια του ΣΕΤΗΠ και του πολιτικο-συνδικαλιστικού χώρου που πρόσκειται, του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, είναι το πιο πρόσφατο δείγμα σε μια σειρά διασπαστικών ενεργειών του στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Έχει ανοίξει πόλεμο στα επιχειρησιακά Σωματεία, ιδιαίτερα σ’ αυτά της WIND και της VODAFONE, επειδή όχι μόνο δεν τα ελέγχει αλλά δεν έχει και επιρροή σ’ αυτά. Επανειλημμένα μέλη του ΣΕΤΗΠ έχουν δημόσια χαρακτηρίσει αυτά τα αγωνιστικά Σωματεία ως «εργοδοτικά»!
Τη μεγάλη απεργία στην WIND στις 3/9, με την οποία ανακλήθηκε η παράνομη απόλυση της Ο. Κολιούση, μέλους του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου (μέλος επίσης του ΣΕΤΗΠ στην Αθήνα και υποψήφια με το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές), επιχειρούν απροκάλυπτα να την καπελώσουν, λέγοντας δημόσια, σε συζητήσεις και στα προεκλογικά σποτ και ομιλίες του ΚΚΕ, ότι «εμείς πήραμε πίσω την απόλυση στη WIND»!!! Ενώ είναι ζήτημα αν έχουν πάνω από 5 μέλη στην επιχείρηση, όπου το επιχειρησιακό Σωματείο, ριζωμένο με κόπο και αγώνες εδώ και 4 χρόνια, έχει σχεδόν 600.
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Τα σωματεία του ΠΑΜΕ στον κλάδο, όσο κι αν κοκορεύονται ότι είναι «ταξικά» και «αγωνιστικά», δεν συναντούν την παραμικρή αποδοχή από τους εργαζόμενους. Το μόνο που έχουν καταφέρει με την «αγωνιστική δράση» τους, είναι ο ευτελισμός τους στα μάτια των εργαζομένων και ένας έντονος προβληματισμός για το ρόλο τους. Αυτό κατόρθωσαν με την «δράση» τους στην απεργία της WIND στις 3/9, στις απεργίες των σωματείων σε VODAFONE και WIND στις 14 και 15/10 αντίστοιχα, στις μαζικές και μαχητικές παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και στις δύο επιχειρήσεις. Αυτό έγινε και με τους αλεξιπτωτικούς και τυχοδιωκτικούς αποκλεισμούς κτηρίων στην WIND, χωρίς καμία ενημέρωση ούτε του επιχειρησιακού Σωματείου ούτε των εργαζομένων. Ανίκανα να οργανώσουν τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο έναν αγώνα, καταφεύγουν σε συκοφαντίες και προβοκάτσιες, στα μόνα που είναι ικανοί.
Η λύσσα τους οφείλεται στο ότι βλέπουν να γεννιέται ένας νέος συνδικαλισμός, από μαχητικές δυνάμεις, από εργαζόμενους που θέλουν να λειτουργούν μέσα από διαδικασίες εργατικής δημοκρατίας και γενικές συνελεύσεις – και όχι ως άπραγα παρακλάδια και φερέφωνα του μηχανισμού του ΚΚΕ. Ενώ οι ίδιοι είναι συνηθισμένοι στο κυνήγι της καρέκλας, των ψήφων για αντιπροσώπους σε εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, όμοια με τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, που κατά τ’ άλλα καταγγέλουν. Αντικειμενικά οι ενέργειές τους, χτυπώντας τα δύο επιχειρησιακά Σωματεία, βοηθούν μόνο την εργοδοσία. Γι’ αυτό όμως και οι εργαζόμενοι ήδη τους έχουν γυρίσει την πλάτη.
Συνάδελφοι στη VODAFONE, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, που μαζί μ’ αυτό απεργήσατε στις 14/10. Έτσι δυναμώνει η δική σας φωνή και ενότητα, το δικό σας μέτωπο και ο αγώνας ενάντια στην εργοδοσία και τις μεθοδεύσεις της, στις απολύσεις και την ανασφάλεια.
·  Να απομονώσουμε παντού τους ψευτοταξικούς «σωτήρες» του «ΣΕΤΗΠ»/ΠΑΜΕ και τις προβοκάτσιες τους.
·  Να δυναμώσουμε τα Σωματεία μας, για να ενώσουμε τους αγώνες των εργαζομένων στον κλάδο ενάντια στις απολύσεις, για συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
στις Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική