Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ!



ΟΛΟΙ–ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η κατάσταση φέτος στην εκπαίδευση δεν έχει προηγούμενο! Πολλά σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής καθώς και νηπιαγωγεία παρέμειναν για πολύ καιρό κλειστά (κάποια παραμένουν ακόμη) ή  υπολειτουργούν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Τα κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ξεπέρασαν κατά πολύ τις 25.000, ενώ συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η εγκληματική πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών. Ο υπουργός Παιδείας Ν.Φίλης μίλησε για 11.000 προσλήψεις αναπληρωτών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης μέχρι 10/10, που όμως δε θα καλύψουν ούτε τα μισά κενά. Στη Δευτεροβάθμια, για παράδειγμα, θα τοποθετηθούν μέσα στον Οκτώβριο 900 καθηγητές, όταν τα κενά, που εντοπίζονται κυρίως στις ακριτικές περιοχές, είναι 7.000!

Το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κενών η κυβέρνηση γίνεται φανερό από τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας περί «εθελοντικής προσφοράς» εκπαιδευτικών για την πρόσθετη διδακτική στήριξη «που θα παίρνεται υπόψη στην αξιολόγησή τους», ή πως «αν η οικονομία το επιτρέψει, θα γίνει προσπάθεια να γίνουν κάποιοι διορισμοί το 2016».
Ταυτόχρονα ο υπ. Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη εθνικού και κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία με σκοπό να καταλήξει σε συνολικές αλλαγές για το εκπαιδευτικό μας σύστημα την άνοιξη του 2016. Ο διάλογος είναι στημένος και οι αλλαγές προαποφασισμένες! Περιλαμβάνονται στο 3ο Μνημόνιο (Ν.4336/14-8-2015, σελ.1026-1027) και βασίζονται στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου» (νόμος Διαμαντοπούλου) και στις «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ.
Τι έχει προαποφασιστεί:
Νοέμβριος 2015: Νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού του δημοσίου με σκοπό την καλλιέργεια πνεύματος επίτευξης αποτελεσμάτων. «…Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης…».
Δεκέμβριος 2015: Εκσυγχρονισμός και επέκταση επαγγελματικής εκπαίδευσης, μαθητεία και απλήρωτη εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης, νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητα υπαλλήλων.
Ιανουάριος 2016: Μεταρρύθμιση ενιαίου μισθολογίου με σύνδεση με αξιολόγηση. Σε ισχύ από 1/1/2016.
Απρίλιος 2016: Επικαιροποίηση Έκθεσης ΟΟΣΑ- αξιολόγηση εκπαιδευτικού συστήματος.
Μάιος 2016: Εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης για το σχολικό έτος 2016-17 με προτάσεις από «ανεξάρτητους» εμπειρογνώμονες των διεθνών οργανισμών.
Έως τον Ιούνιο 2018: Ευθυγράμμιση αριθμού διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Δηλαδή, μείωση εκπαιδευτικών, αύξηση ωραρίου, συμπτύξεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων-νηπιαγωγείων.
Η διάλυση της παιδείας αλλά και κάθε άλλης εργατικής κατάκτησης συνεχίζεται, προκειμένου να σωθούν το μεγάλο κεφάλαιο και οι τράπεζες από την οικονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Με τα πρόσφατα ψηφισμένα προαπαιτούμενα καταργείται ουσιαστικά η κοινωνική ασφάλιση, καθώς ανεβαίνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή στα 62 (με 40 χρόνια υπηρεσίας) από το 2022 και μετά. Για όσους βγαίνουν στην σύνταξη από το 2016 έως το 2022 αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους (αφορά 400.000 σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Επίσης, αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες, επιβάλλεται ξανά Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, λιμανιών, αεροδρομίων… Επιπλέον απεργάζονται ένα σενάριο για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους να περιοριστούν οι αναλήψεις σε 150 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή με απόφαση του υπουργού Ευκ. Τσακαλώτου οι Μητροπόλεις θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 10.000 το μήνα και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως 20.000!
Μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται να ψηφιστεί νέο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση με βάση το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών». Σύμφωνα με αυτό η σύνταξη χωρίζεται σε δύο μέρη: την βασική σύνταξη, που θα δίνεται μόνο σε όποιον έχει συμπληρώσει τα 67 χρόνια και θα μειώνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Η άλλη, η αναλογική-ανταποδοτική θα βασίζεται μόνο στις εισφορές των εργαζομένων σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, που θα συγκεντρώνονται σε έναν εικονικό ατομικό λογαριασμό με εικονικό επιτόκιο. Το ύψος των συντάξεων δεν θα είναι σταθερό αφού θα εξαρτάται από διάφορα δημοσιοοικονομικά κριτήρια… ή θα κινδυνεύουν από την «αξιοποίησή» τους μέσω χρηματοπιστωτικών προϊόντων, κούρεματος κτλ. Η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά ακόμη και σε δραματική μείωση των συντάξεων όχι μόνο των μελλοντικών αλλά και των ήδη συνταξιούχων. Επίσης, αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΜΤΠΥ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με αποτέλεσμα, πέραν από τις υπόλοιπες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι του δημοσίου, το ΜΤΠΥ να προχωρήσει στην περικοπή κατά 50% των μερισμάτων τους από τον Νοέμβριο του 2015!
Οι συνεχείς υποχωρήσεις κι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα την κολοσσιαία προδοσία της μετατροπής σε ΝΑΙ του μεγαλειώδους ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, έκαναν ολοφάνερη την αποτυχία της στρατηγικής του. Οι «αντιμνημονιακοί» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έσκισαν τα μνημόνια, αλλά έπεσαν κι αυτοί στο μνημονιακό βούρκο φέρνοντας ένα 3ο μνημόνιο-τέρας με μέτρα που θα εκτινάξουν στα ύψη το χρέος και την ανεργία και θα καταβαραθρώσουν τους μισθούς, τις συντάξεις και το βιοτικό μας επίπεδο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επίσης παραχωρήσει το μονομερές δικαίωμα στους δανειστές να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους ανά τρίμηνο, αν εκτιμούν ότι δεν προχώρησαν επαρκώς οι μεταρρυθμίσεις και έχει δεσμευτεί να θέτει στην έγκρισή τους κάθε νόμο ή ενέργειά της. Θα απαγορεύονται οι «μονομερείς ενέργειες» και θα υπάρχει δημοσιονομικό συμβούλιο για λήψη άμεσων μέτρων!
Η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ είναι κατάπτυστη αν αναλογιστεί κανείς την παρούσα κατάσταση. Οι όποιοι αγώνες έχουν γίνει ως τώρα, από πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων σωματείων κυρίως, είναι αναντίστοιχοι της επίθεσης που δεχόμαστε και ασύνδετοι μεταξύ τους
 Καμιά απογοήτευση! Κανένας εφησυχασμός!
Συνεχίζουμε στο δρόμο του ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου!
Όλοι στη Γενική Απεργία της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 12 Νοέμβρη! Αυτή η απεργία να γίνει το έναυσμα για έναν αγώνα διαρκείας με Γενικές Συνελεύσεις, πολύμορφους αγώνες και κινητοποιήσεις, αυτοοργάνωση με επιτροπές αγώνα. Μαζί με τους γονείς και τους μαθητές/τριές μας να διεκδικήσουμε άμεσα:

 Κατάργηση όλων των μνημονίων. Διαγραφή του χρέους, γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
 Έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.
 Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλους. Αύξηση δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού άμεσα!
 Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Επαναφορά ωραρίου. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-ωρομισθίων.
 Καμία «αξιολόγηση» - απόλυση. Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης. Κατάργηση του αντιδημοκρατικού Πειθαρχικού Δικαίου. Κατάργηση του κράτους Έκτακτης Ανάγκης.
 Κατάργηση του μισθολογίου εξαθλίωσης. Ακώλυτη Μισθολογική Εξέλιξη. Επαναφορά μισθών -συντάξεων.
 Καμία σύμπτυξη τμημάτων, συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
 Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.
 Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 (: 2310265730 ,  e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com