Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Όχι άλλα κλεισίματα καταστημάτων στα Carrefour-Μαρινόπουλος



Να μην χαθούν άλλες θέσεις εργασίας

Το τελευταίο διάστημα ενημερωθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης για τη συμφωνία σύστασης κοινής εταιρείας μεταξύ των Ομίλων Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης, η οποία θα διαχειρίζεται τα 33 υπερμάρκετ Carrefour. Δεν γίνεται όμως, καμία αναφορά για το μέλλον των εργαζομένων, τόσο των συγκεκριμένων καταστημάτων όσο και όλων των υπολοίπων. Επίσης φημολογείται ότι η συμφωνία έγινε κάτω από την πίεση τραπεζών και funds, με στόχο όχι την διάσωση των επιχειρήσεων (άρα και των θέσεων εργασίας), αλλά την μέγιστη επίτευξη κέρδους στις παραπάνω επιχειρήσεις. Η Μαρινόπουλος Α.Ε, η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική λιανεμπορική αλυσίδα, δεσμεύτηκε για το κλείσιμο καταστημάτων, προκειμένου να πάρει δάνειο ύψους 30εκ., όπως ενημερωθήκαμε από τον Τύπο, με αποτέλεσμα να βρεθούν άνεργοι εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Αυτό συνέβη και στην συναδέλφισσα Μ.Δ., εργαζόμενη μητέρα ανήλικου παιδιού, με 10 χρόνια προϋπηρεσία στην επιχείρηση. Απολύθηκε αφού δεν δέχτηκε την εθελούσια έξοδο, παρά τις «προτροπές» και πιέσεις της εταιρείας. Η ίδια πολλές φορές, με προσωπική επικοινωνία και μέσω του Σωματείου της, ζήτησε την μεταφορά της σε άλλο κατάστημα για να μην χάσει την δουλειά της, πράγμα το οποίο έχει κάνει η εταιρεία με άλλους εργαζόμενους και μάλιστα 8ωρους (η Μ.Δ. ήταν 4ωρη). Η Μ.Δ. έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση εργασίας και έχει καταθέσει αγωγή για άκυρη απόλυση για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Παράλληλα, προσπαθεί να δημοσιοποιήσει και να κοινωνικοποιήσει το πρόβλημά της με διάφορους αγωνιστικούς τρόπους, έχοντας την συμπαράσταση πολλών αλληλέγγυων.
Μετά από 6 χρόνια οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης, δύο Μνημόνια που έχουν μετατρέψει τις ζωές μας σ’ έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης και τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους χωρίς δικαιώματα, που έχουν πετάξει στον καιάδα της ανεργίας 1,5 εκ. εργαζόμενους, η νεομνημονιακή - νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. προσπαθεί να καταργήσει όποιο ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα μάς έχει απομείνει, με τη συμφωνία και υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Ο Όμιλος Μαρινόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι εργοδότες του κλάδου (και όχι μόνο), εκμεταλλευόμενος τα παραπάνω και ενώ βγάζει τεράστια κέρδη (η οικογένεια Μαρινόπουλου είναι μέσα στις 500 πλουσιότερες στην Ελλάδα, των οποίων τα κέρδη είναι πάνω από 60 δις κάθε χρόνο), το μόνο που κάνει εδώ και μήνες είναι να απαξιώνει τα καταστήματά του, μειώνοντας συνεχώς τα εμπορεύματα, να καταπατάει τα εργατικά δικαιώματα, να μειώνει τους μισθούς πιέζοντας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, να απολύει εργαζόμενους με στόχο την υποτιθέμενη διάσωση της επιχείρησης (δηλαδή των κερδών του) με θύματα τους χιλιάδες εργαζόμενούς του.
Γιατί πρέπει να παλέψουμε:
-Για να οργανώσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς ώστε ενωμένοι να μπορέσουμε να αντισταθούμε οργανωμένα στην οργανωμένη επίθεση της εργοδοσίας. Μέχρι τώρα η επιχείρηση, μας χώριζε σε 8ωρους και 4ωρους, σε εργαζόμενους του Μαρινόπουλου και σε εργαζόμενους του Carrefour κ.ο.κ. με καταστροφικά αποτελέσματα για εμάς τους ίδιους, αφού μέναμε μόνοι μας και διαιρεμένοι απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.
-Γιατί οι απολύσεις και τα κλεισίματα των καταστημάτων δεν σταματάν εδώ.
Εμείς, ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο, ήμασταν και θα είμαστε διπλά σε όποιον εργαζόμενο επιλέγει διαφορετικό δρόμο απ’ αυτόν της ατομικοποίησης και του φόβου. Σας καλούμε να ενωθείτε με την συναδέλφισσα Μ.Δ. ώστε να οργανώσουμε μαζί επιτροπές αγώνα και με τις κινητοποιήσεις μας να πιέσουμε την επιχείρηση για:
-Να μην κλείσουν άλλα καταστήματα και να ανοίξουν άμεσα αυτά που έχουν κλείσει
-Να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι πίσω στην δουλειά τους
-Να μην γίνουν άλλες μειώσεις μισθών
-Να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της η συναδέλφισσα Μ.Δ.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ
Επικοινωνία: 6982 268 508- antepithesitonergazomenon.blogspot.com