Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!


Με αγώνες να καταργήσουμε νέα & παλιά μνημόνια
Να διώξουμε την κυβέρνηση του Τσίπρα
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να κρατηθεί στην εξουσία, εκτελεί πειθήνια τις κανιβαλικές νεοφιλελεύθερες ορέξεις των λεγόμενων δανειστών ψηφίζοντας συνεχώς αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα. Έτσι μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, του ασφαλιστικού, του φορολογικού νόμου, του «κόφτη», το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των ΔΕΚΟ, των κόκκινων δανείων στα κοράκια, την αύξηση στον ΕΝΦΙΑ κτλ, προχωράει σε ένα ακόμη σημαντικότερο χτύπημα. Στόχος δανειστών/κερδοσκόπων και συγκυβέρνησης είναι η πλήρης κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων μας, με την ψήφιση των μέτρων για τα «εργασιακά», τα οποία είναι προαπαιτούμενα της λεγόμενης 2ης αξιολόγησης και πρέπει να ψηφιστούν μέσα στο Φθινόπωρο.
Σε μια κατάπτυστη έκθεση 65 σελίδων, η Διεθνής Επιτροπή Ειδικών, οι νεοφιλελεύθεροι «σοφοί»/αντιδραστικοί, ξεδιπλώνουν τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η συγκυβέρνηση για τα «εργασιακά». Προφανώς δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τις μισάνθρωπες, νεοφιλελεύθερες πρακτικές των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ. Αν και το πόρισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό, θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης με του δανειστές. Μάλιστα ο υπ. Εργασίας Κατρούγκαλος εκτίμα ότι «το πόρισμα βρίσκεται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις και αυτό είναι καλό»!!!. Μέσα στην έκθεση δίνονται οι κατευθύνσεις για μια πρωτοφανή αλλαγή –προς το χειρότερο φυσικά- στο σύνολο των εργατικών κατακτήσεων, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, ενώ ανοίγουν την κερκόπορτα για ακόμη πιο σκληρά μέτρα!
Νέες μειώσεις μισθών, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις,τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία!
Το πόρισμα αναφέρει μόνο γενικές εκτιμήσεις, δίνοντας όμως ξεκάθαρη κατεύθυνση για μειώσεις στους μισθούς, πρακτικά την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ενώ αν και δεν φαίνεται να αγγίζει άμεσα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την κατάργηση αυτών. Είναι δεδομένο –από τις ακόμη πιο άγριες απαιτήσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ- ότι το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση θα είναι πολύ χειρότερο!
Τα πιο βασικά στοιχεία του πορίσματος:
Κατώτατος μισθός: η Επιτροπή δέχεται να υπάρχει κατώτατος μισθός, αλλά αυτός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της παραγωγικότητας, των τιμών, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανεργίας, των εισοδημάτων και των μισθών». Με απλά λόγια μειώσεις στον κατώτατο μισθό (υπο-κατώτερο τον ονομάζει), μέχρι να ανακάμψει η οικονομία η οποία επιδεινώνεται καθημερινά! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε έκθεση του ΔΝΤ προβλέπεται μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, μετά το 2050!
-Στο θέμα του μειωμένου κατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών που ισχύει σήμερα, προτείνουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η διάκριση, αλλά με κριτήριο την εργασιακή εμπειρία, ασχέτως ηλικίας του εργαζόμενου!!
Κλαδικές συμβάσεις: Στο ζήτημα της επέκτασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων συμφώνησαν ότι το κράτος μπορεί να προχωρά στην επαναφορά τους μόνο αν πληρούνται οι παρακάτω προυποθέσεις: α) στις περιπτώσεις κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, και όχι στις περιπτώσεις των επιχειρησιακών, β) μόνο αν η Ομοσπονδία των εργαζομένων αντιπροσωπεύει το 50% και πάνω των απασχολούμενων στον κλάδο ή στο επάγγελμα, γ) μόνο αν υπάρχει ένα όργανο (από κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενους) που μπορεί να διαβεβαιώσει ότι τα μέλη του συνδικάτου ξεπερνούν το 50% των απασχολουμένων. Κρίνοντας από την σημερινή συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής τους πουθενά!
.-Επίσης προτείνουν η εθνική σύμβαση για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να υπερισχύει γενικά της κλαδικής, και η κλαδική της επιχειρησιακής αλλά σε ειδικές περιπτώσεις, θα μπορεί αυτή η αρχή να παραβιάζεται προσωρινά!
Ομαδικές απολύσεις: Οι ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να ρυθμιστούν λαμβάνοντας υπόψη «την σημασία τους ως μέτρο προσαρμογής των επιχειρήσεων σε εποχές κρίσης». Με άλλα λόγια εγκρίνουν αλλαγή στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις: π.χ. να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των απολυόμενων.
Στο ζήτημα που αφορά την έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον Υπουργό, πετούν το μπαλάκι στην οριστική απόφαση –που εκκρεμεί- του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αφορά απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Ε. Δ. που έκρινε ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπ. Εργασίας να αρνείται σε επιχειρήσεις τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων!
Ελαστικές σχέσεις: Προτείνουν επίσης ότι πριν προβεί η επιχείρηση σε μαζικές απολύσεις να μπορεί, όταν αντιμετωπίζει «προσωρινές οικονομικές δυσκολίες», να επιβάλλει μειωμένη απασχόληση και οι εργαζόμενοι για τις χαμένες ώρες να παίρνουν αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, ή το κράτος! Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας με καθιέρωση συμβάσεων όπως τα συμβόλαια μηδενικών ωρών απασχόλησης (zerohourcontracts) τις λευκές συμβάσεις (white contracts) κτλ. - δηλαδή απασχόλησης όταν θέλει ο εργοδότης, με αμοιβή που ορίζει ο ίδιος ή λίγων ωρών κτλ.
Συνδικαλιστικά δικαιώματα: κήρυξη απεργίας, εργοδοτική Ανταπεργία (Λοκ-άουτ): Αποφάσισαν ότι το νομικό πλαίσιο για την κήρυξη απεργίας είναι επαρκές και δεν χρειάζεται αλλαγή. Ωστόσο, στο όνομα της δήθεν «αντιπροσωπευτικότητας», θα τεθεί ζήτημα - στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές- στην κήρυξης απεργίας να απαιτείται η συμμετοχή πάνω από το 50% των εργαζομένων για να είναι νόμιμη μια απεργία. Κρίνουν ότι ο νόμος στο ζήτημα του λοκ-άουτ είναι επαρκής. Παρ’ όλα αυτά σημειώνουν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί με νομοθετική παρέμβαση ότι ο εργοδότης μπορεί να μην πληρώνει τους μη απεργούς εργάτες, εφόσον δεν μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους, για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία στην επιχείρηση.
Μας μετατρέπουν σε συγχρόνους δουλοπάροικους - Να τους σταματήσουμε!
Είναι δεδομένο –από τις ακόμη πιο άγριες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών - τις οποίες δουλικά μετά από κάθε «διαπραγμάτευση» υιοθετεί πλήρως η άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι το τελικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση, θα αποτελέσει την ταφόπλακα στα εναπομείναντα εργασιακά/συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Για να επιβιώσει έστω και διασωληνωμένος ο ελληνικός καπιταλισμός χρειάζεται ένα συντριπτικό χτύπημα στην εργατική τάξη, στο βιοτικό της επίπεδο και κυρίως να την αφοπλίσει από τα εργαλεία της ώστε να μη μπορέσει να αντιμετωπίσει και τις επόμενες επιθέσεις που θα ακολουθήσουν.
Άλλωστε το ίδιο σχέδιο επιχειρείται λίγο πολύ και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (αντεργατικοί νόμοι σε Γαλλία, Βέλγιο κτλ), λόγω της όξυνσης της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.
Μαχητικοί αγώνες – Αυτοοργάνωση- Πολιτική Γενική Απεργία Διαρκείας!
Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση πρέπει να προετοιμαστούμε για την σύγκρουση του Φθινοπώρου. Είναι μια σκληρή μάχη στην οποία πρέπει να μπούμε αποφασισμένοι και να τη φτάσουμε μέχρι το τέλος. Πιάνοντας το νήμα από το 2010-12, με τον παρατεταμένο κοινωνικό πόλεμο, τις δεκάδες μαζικές απεργίες και τις μαχητικές διαδηλώσεις. Ακολουθώντας το παράδειγμα των γάλλων εργαζομένων όπου εδώ κι αρκετούς μήνες αγωνίζονται ενάντια στο «νόμο Κομρί», με μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Με μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων –αλλά και μαθητών- φοιτητών-, σπάζοντας παράλληλα και το νόμο «έκτακτης ανάγκης» που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Ολάντ-Βαλς και αντιμετωπίζοντας τη βία των κατασταλτικών μηχανισμών.
Να βάλουμε τέλος στα σχέδια κυβέρνησης-δανειστών για το εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να ξεκινήσουμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και δράσεων για τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η πιθανή ψήφιση ενός τέτοιου νόμου. Να θυμηθούμε τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Να οργανωθούμε με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς για να σταματήσουμε συντονισμένα και με ενότητα τη νέα επίθεση, να αντιμετωπίσουμε το κράτος «έκτακτης ανάγκης» του Τσίπρα και της παρέας του που επιστρέφει δριμύτερο για να καταστείλει το κίνημα. Στηριζόμενοι στην αυτοοργάνωση μας θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τα εμπόδια που βάζουν οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ, καθώς και τον ύπουλο και διασπαστικό ρόλο που παίζει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Να προετοιμάσουμε μια Πολιτική Γενική Απεργία Διαρκείας που θα τσακίσει στην πράξη τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, νέους και παλιούς μνημονιακούς.
Σε αυτή τη μάχη σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει η νεολαία, μαθητές και φοιτητές, που δέχονται διπλό χτύπημα: τη διάλυση της παιδείας και τα εργασιακά που χτυπούν πρώτα τα δικά τους δικαιώματα, επιφυλάσσοντας τους ένα κατάμαυρο μέλλον (η χαμένη γενιά όπως οι ίδιοι οι αστοί την αποκαλούν).
Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Νέοι, να επιβάλλουμε ένα πρόγραμμα σωτηρίας
Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Οι υποχωρήσεις στον ταξικό εχθρό οδηγούν σε ιστορικές προδοσίες. Τίποτα δε θα μας χαριστεί από τους ντόπιους και ευρωπαίους καπιταλιστές που θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να διατηρήσουν την παραπαίουσα αντιδραστική Ευρωπαϊκή Ένωση –ειδικά μετά την τεράστιας σημασίας νίκη του BREXIT. Απαιτείται να επιβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα σωτηρίας:
-ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
-ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
-ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩ – Ε.Ε.
-ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να επιβληθεί μόνο μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, που θα αποτελέσει τις βάσεις για μια επαναστατική Κυβέρνηση των Εργαζομένων, τη μόνη δύναμη που μπορεί να το εγγυηθεί. Να στηριχτούμε στην αλληλεγγύη και τον διεθνισμό μεταξύ των ευρωπαίων εργαζομένων. Να διαλύσουμε την ΕΕ των πολέμων, του ρατσισμού, της ανεργίας και της φτώχειας. Απέναντι στη βαρβαρότητα που οδηγεί η καπιταλιστική κρίση, ν’ ανοίξουμε τον δρόμο για τη μοναδική ρεαλιστική εναλλακτική λύση, τον Σοσιαλισμό.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΤΗΛ. 2310265730, antepithesitonergazomenon.blogspot.com