Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Εγκύκλιος εγγραφών 2017-18 σημαίνει κόφτης στην Τεχνική Εκπαίδευση
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το Υπ. Παιδείας με εγκύκλιο στις 26-5-17, που αφορά τις εγγραφές μαθητών για το σχολικό έτος 2017-18 αναφέρει ότι θα πρέπει ως τις 10/7/17 να οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων που θα λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία (γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ). Η εγκύκλιος έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες που αφορούσαν σε συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων γενικής παιδείας, προσανατολισμού, ξένων γλωσσών κλπ.

Επίσης προβλέπει ότι για πρώτη φορά οι εγγραφές μαθητών στα ΕΠΑΛ θα γίνουν ηλεκτρονικά. Θα προηγηθούν ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης από τις 19-6-17 έως τις 23-6-17 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30-6-17. Δηλαδή θα καταγραφούν πανελλαδικά οι αιτήσεις επιλογής του σχολείου για την Α΄ Λυκείου και τομέων και ειδικοτήτων για τη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, μετά θα δοθεί έγκριση από το υπουργείο για τη δημιουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων (με βάση τον προβλεπόμενο ελάχιστο αριθμό μαθητών) και μετά θα ολοκληρωθούν οι εγγραφές. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2017-18, θα λειτουργήσουν τα τμήματα των ειδικοτήτων της Γ’ τάξης που θα εγκριθούν ως ολιγομελή. Όσοι μαθητές επιθυμούν να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ μετά από τις ασφυκτικές προθεσμίες θα μπορούν να το κάνουν αλλά μόνο στα τμήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί και αν φυσικά υπάρχουν κενές θέσεις σε αυτά. Διαφορετικά οι μαθητές θα εξαναγκαστούν ή να αλλάξουν ειδικότητα ή να αλλάξουν σχολείο ή να οδηγηθούν στη μη τυπική εκπαίδευση (ΟΑΕΔ, ΙΕΚ κ.α.). Τέλος, πετιούνται εκτός ΕΠΑΛ πολλοί μαθητές που έχουν δικαίωμα εγγραφής σε αυτά όπως οι παλαιοί κάτοχοι πτυχίου Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών, οι απόφοιτοι παλαιοτέρων ετών, οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ για την απόκτηση ειδικότητας κ.α.
Μετά τις διαθεσιμότητες, τις μαζικές συγχωνεύσεις τομέων και Εργαστηριακών Κέντρων τη χρονιά που πέρασε, την καθιέρωση κατώτερου αριθμού μαθητών, τον «χαρακτηρισμό φοίτησης» στο τέλος του Α΄ τετραμήνου και όχι στο τέλος της χρονιάς, την επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων έρχεται τώρα αυτή η εγκύκλιος να δώσει ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα στην πολύπαθη τεχνική εκπαίδευση.
Πραγματικός στόχος του υπουργείου είναι η λειτουργία όσο το δυνατό λιγότερων τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΕΠΑΛ, σε δημιουργία νέας δεξαμενής υπεράριθμων εκπαιδευτικών που θα οδηγηθούν στην κινητικότητα και σε απόλυση. Επίσης, τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και οδηγεί εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας (στη μη τυπική εκπαίδευση ή και πουθενά) το πιο αδύναμο κοινωνικά κομμάτι της νεολαίας που είναι οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Τέλος, η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής σχολείου στην Α΄ Λυκείου, χωρίς χωροταξικά κριτήρια, από τους γονείς/μαθητές – πελάτες, σε συνδυασμό με την «αυτονομία» και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και τη διάλυση των δημόσιων ΕΠΑΛ και ταιριάζει γάντι με την εφαρμογή του «εκπαιδευτικού κουπονιού» που σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων.
Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή του 3ου-4ου μνημονίου και του «κόφτη» στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης που έχουν συμφωνήσει η λαομίσητη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Με μαχητικές κινητοποιήσεις να τους σταματήσουμε!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·        Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και την εφαρμογή του προηγούμενου τρόπου εγγραφής για όλους τους μαθητές σε όλους τους τύπους σχολείων
·        Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου
·        Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων, ειδικοτήτων, κατευθύνσεων και επιλογής
·        20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(: 2310265730,  e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com