Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Η ΒΙΟΜΕ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ!

Την Πέμπτη 1 Μάρτη στο Δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί ο τέταρτος πλειστηριασμός  του οικοπέδου της Φίλκεραμ Τζόνσον -μέσα στο οποίο βρίσκεται και η ΒΙΟΜΕ- που ολοκληρώνει το δεύτερο κύκλο πλειστηριασμών. Η μαζική παρουσία των εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ και πολλών αλληλέγγυων, στις τέσσερεις προηγούμενες απόπειρες (στις 11- 18 και 25/1 και 1/2)  μπλόκαρε την διαδικασία,  αποτρέποντας  τη συμμετοχή σε πιθανούς αγοραστές. 
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ – το οποίο έκλεισε-εγκατέλειψε η εργοδοσία (η γνωστή οικογένεια Φιλίππου) – απλήρωτοι από το 2011 και σε επίσχεση εργασίας, έχουν καταλάβει τον χώρο εργασίας από το 2011. Από τις 12/2/13 ξεκίνησαν την παραγωγή κάτω από εργατικό έλεγχο και αυτοδιαχείριση, ενώ όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία του εργοστασίου λαμβάνονται  μέσα από τη γενική συνέλευσή τους.
Τα προβλήματα για τους εργαζόμενους όμως δεν σταματούν εδώ. Ήδη από τους επόμενους μήνες, πιθανά,  θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος πλειστηριασμών του οικοπέδου. Με τις συνεχείς μειώσεις τις τιμής είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί κάποιο κοράκι (πχ οι τράπεζες που με τον νέο πτωχευτικό νόμο μπορούν να απαιτήσουν να μην πληρώσουν μέρος τις τιμής έναντι των χρεών ή ακόμη και κάποιος για τα συμφέροντα της πρώην εργοδοσίας) που θα «αγοράσει» τα οικόπεδα σε εξευτελιστική τιμή. 
Η άθλια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας (ο  οποίος το Φλεβάρη του 2013  είχε επισκεφτεί  τους εργαζόμενους  στο εργοστάσιο) είχαν δεσμευτεί ότι άμεσα θα κατέθεταν νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να περάσει η ΒΙΟΜΕ -και κάθε εργοστάσιο που κλείνει και αφήνει χρέη- στα χέρια των εργαζομένων.  Λόγω βέβαια της μνημονιακής μετάλλαξης τους, όχι μόνο δεν τήρησαν την υπόσχεση τους να δώσουν λύση, ώστε να περάσει το οικόπεδο στους εργαζόμενους και να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία του, αλλά ενισχύουν τα σχέδια της πρώην εργοδοσίας και μιας μερίδα  φιλοεργοδοτικών εργαζόμενων της μητρικής εταιρίας Φίλκεραμ Τζόνσον, ώστε να πετάξουν τη ΒΙΟΜΕ εκτός του οικοπέδου. Χαρακτηριστικό παραδείγματα της εχθρότητας της κυβέρνησης  εναντίον τους, αποτελεί η απρόκλητη και βίαιη επίθεση των ΜΑΤ  στους εργαζόμενους, στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία  που είχαν πραγματοποιήσει το καλοκαίρι του ’16 στο υπουργείο Εργασίας.
Όσο συνεχίζει αυτή η ρευστή κατάσταση, χωρίς οριστική λύση στέγασης της ΣΕ ΒΙΟΜΕ, τόσο δυσκολεύει ο αγώνας των εργαζομένων, αδυνατώντας να προχωρήσουν σε κάποια περαιτέρω βήματα για αύξηση της παραγωγής, το οποίο θα βελτίωνε σημαντικά το εισόδημα τους.  
Οι εργαζόμενοι της ΣΕ ΒΙΟΜΕ, έχουν αντιληφθεί από την πρώτη στιγμή πόσο σημαντική είναι η στήριξη του κινήματος στον αγώνα τους. Συμμετέχουν σε απεργίες, κινητοποιήσεις κτλ, ενώ  από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ για την στήριξη του αγώνα τους. Πρόσφατα  δημιουργήθηκε και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Φοιτητών για την ανάδειξη του στα πανεπιστήμια και τη νεολαία της πόλης. Τους τελευταίους μήνες ξεκίνησαν  νέα καμπάνια ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεχίζεται η λειτουργία του Εργατικού Ιατρείου στη ΒΙΟΜΕ εντός του εργοστασίου, που παρέχει πρωτοβάθμια ολιστική και συνθετική φροντίδα υγείας σε εργαζόμενους και ανέργους. Τέλος υπάρχουν εκατοντάδες επαφές, άρθρα και μηνύματα αλληλεγγύης από το εξωτερικό, αλλά και συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις, όπως αυτές των ανακτημένων επιχειρήσεων για την Οικονομία των Εργαζομένων ή την Πλατφόρμα για την Διεθνιστική Κοινωνική Απεργία. Παρά τις πολιτικές αδυναμίες που εμφανίζονται σε αυτές τις συναντήσεις (έλλειψη κατανόησης / υποβάθμισης  της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κτλ) τα προτάγματα της ΣΕ ΒΙΟΜΕ: «Δεν μπορούνε αυτοί – μπορούμε εμείς» και για διευρυμένη αυτοδιαχείριση σε όλα τα πεδία της ζωής απέναντι στη σαπίλα της καπιταλιστικής κρίσης, ξεπερνάνε τα όρια της χώρας.
Τέλος στις 23-25 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τα 5 χρόνια αυτοδιαχείρισης στην ΒΙΟΜΕ με συνέλευση στην Αθήνα (23/2), συνέλευση και διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη (24/2) και γλέντι στο Εργοστάσιο (25/2).
Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το εγχείρημα αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟΜΕ, τόσο με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις υπεράσπισης της: στα δικαστήρια ενάντια στους πλειστηριασμούς, στις συναυλίες αλληλεγγύης κτλ., όσο και με την αγορά των προϊόντων που παράγουν, μέσω του  ηλεκτρονικού καταστήματος (www.viomecoop.com),  τα παζάρια χωρίς μεσάζοντες στα οποία συμμετέχουν κ.α. 
ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΦΛΕΒΑΡΗ, 17:00, ΚΑΜΑΡΑ
Συμμετέχουμε στην Διαδήλωση και την Συνέλευση Αλληλέγγυων στις 19:00 στο Χημικό
 –
ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 10:30
Συμμετέχουμε στην μεγάλη Εργατική Γιορτή για τα 5 χρόνια αυτοδιαχείριση στην ΒΙΟΜΕ
– 
Όλοι την ΠΕΜΠΤΗ, 1 ΜΑΡΤΗ, στις 11:00, στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟ.ΜΕ.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ