Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα!

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο κεφάλι από κομμάτι σίδερο
Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα!

Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, υπάλληλος εργολαβικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη συντήρηση των ασανσέρ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.) τραυματίστηκε πολύ σοβαρά εν ώρα εργασίας. Ένα κομμάτι σίδερο έπεσε από τον 4ο όροφο στο υπόγειο όπου βρισκόταν ο εργαζόμενος και τον χτύπησε στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στη νευροχειρουργική κλινική και την επόμενη μέρα χειρουργήθηκε.

Το σωματείο εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η., μέλος του οποίου είναι ο τραυματίας εργαζόμενος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το εργατικό ατύχημα είναι αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας και πρόληψης εργατικών ατυχημάτων στους χώρους του νοσοκομείου. Της ανεπαρκούς συντήρησης του εξοπλισμού και της κτηριακής υποδομής, παρ’ όλες της φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, του μειωμένου κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, κ.ά.
Περίπου 20 μέρες πριν από αυτόν τον σοβαρό τραυματισμό, (στις 17/7) πέθανε εργαζόμενος που εγκλωβίστηκε σε πρέσα σε χαρτοβιομηχανία, μόλις δέκα μέρες μετά (27/7) πέθανε εργαζόμενη σε αρτοζαχαροπλαστείο από ασανσέρ που την καταπλάκωσε. Το επόμενο έγκλημα σε πόσες μέρες θα συμβεί;
Αυτή η κατρακύλα δεν έχει τέλος. Όσο εμείς, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, τόσο οι μαύρες λίστες των εργατικών εγκλημάτων θα αυξάνονται σε καθημερινή βάση πια. Χρόνια τώρα πληρώνουμε με αίμα τις επιπτώσεις των βάρβαρων και αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών που ακολουθούν κατά γράμμα οι κατάπτυστες κυβερνήσεις όπως αυτή του Τσίπρα και της άθλιας παρέας του. Θέλουν να είμαστε δούλοι χωρίς δικαιώματα/ελευθερίες και ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψουμε είναι να οργανωθούμε αποφασιστικά απέναντί τους. Με τη δημιουργία σωματείων ή επιτροπών στους χώρους δουλειάς, με μαχητικούς και δυναμικούς αγώνες, με αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ