Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Κόντρα των διοικήσεων του Ε.Κ.Θ. με τον Ο.Α.Σ.Θ. με θύμα τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.


Κόντρα των διοικήσεων του Ε.Κ.Θ. με τον Ο.Α.Σ.Θ.
με θύμα τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα»

Η Διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσ/νίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) αποφάσισε να μην ανανεώσει την σύμβαση που συνάπτει εδώ και χρόνια με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), σύμφωνα με την οποία το Ε.Κ.Θ. αναλάμβανε, για λογαριασμό του Οργανισμού, να εκδίδει μηνιαίες κάρτες πολλαπλών διαδρομών με έκπτωση 20% σε εργαζόμενους-μέλη των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα.

Η φερόμενη ως αιτία για την μη ανανέωση της σύμβασης είναι ότι ο Ο.Α.Σ.Θ. αρνείται να συμπεριλάβει στην συμφωνία οποιοδήποτε ποσό αποζημίωσης προς το ΕΚΘ για τις υπηρεσίες έκδοσης καρτών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Από την άλλη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, επικαλούμενη λειτουργικά έξοδα (αμοιβές των υπαλλήλων του ΕΚΘ που διένειμαν τις κάρτες πέραν του ωραρίου τους κ.ά.), δεν αναλαμβάνει την έκδοση καρτών χωρίς οικονομικό όφελος ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζει ότι το χρέος του Ε.Κ.Θ. προς τον Ο.Α.Σ.Θ. από χρήματα που εισπράχτηκαν από την έκδοση καρτών και δεν αποδόθηκαν στον Οργανισμό ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες ευρώ!!! Και εδώ τίθεται εύλογα ένα ερώτημα το οποίο θα μείνει αναπάντητο. Το πού πήγαν αυτά τα χρήματα... Και προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες των εργαζομένων. Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ. (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ) είναι υπεύθυνη, υπόλογη και πρέπει να λογοδοτήσει, και όχι μόνο!!!
Η διορισμένη Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ., με Πρόεδρο το μεγαλοστέλεχος του Σύριζα Στέλιο Παππά (πατέρα του X. Παππά-κολλητού του Τσίπρα και υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπ/νιών και Ενημέρωσης), με γνώμονα πάντα «την ευαισθησία του προς τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα προς τους συνδικαλιζόμενους», απαιτεί από τις διοικήσεις των σωματείων, προκείμενου τα μέλη τους να εξακολουθήσουν να έχουν έκπτωση 20% στην μηνιαία κάρτα διαδρομών, να προσκομίσουν στον Οργανισμό:
α) Καταστατικό Λειτουργίας του Σωματείου και
β) Κατάσταση των Μελών που έλαβαν μέρος στις τελευταίες εκλογές επικυρωμένη από Δικαστικό Αντιπρόσωπο.
Προκείμενου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση του Ο.Α.Σ.Θ. ο διορισμένος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης, Σάββας Παναγιωτίδης, δήλωσε ότι «Δεν μπορεί ένας συνδικαλιστικός φορέας όπως είναι το ΕΚΘ να είναι σε συναλλαγή με έναν εργοδότη όπως ο ΟΑΣΘ. Το θεωρούμε απαράδεκτο.» Είναι όμως απολύτως αποδεκτό για τα στελέχη της δοσίλογης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα εργατικά σωματεία να παραδίνουν σε έναν εργοδότη, όπως ο ΟΑΣΘ, το καταστατικό τους και τα μητρώα μελών τους!!!
Στα πλαίσια της «κοινωνικής συμμαχίας» που προσπαθούν να οικοδομήσουν οι Εργοδοτικές Οργανώσεις με τα Εργατικά Κέντρα και την ΓΣΕΕ, δεν αποτελεί έκπληξη η στάση του Εργατικού Κέντρου Θεσ/νίκης. Όλη η αντιπαράθεση του Ε.Κ.Θ. με τον Ο.Α.Σ.Θ. περιορίστηκε στο ύψος της αποζημίωσης που θα λάμβανε το Ε.Κ.Θ., ενώ ούτε λέξη για το γεγονός ότι ένας εργοδότης ζητάει από τις διοικήσεις των σωματείων να ρουφιανέψουν όλα τα μέλη τους προκειμένου να εξασφαλίσουν έκπτωση 6ευρώ σε όσα από αυτά χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών.
Ως «Αντεπίθεση των Εργαζομένων», υπερασπιζόμενοι τα πολιτικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλουμε την απόφαση του Ο.Α.Σ.Θ.

ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ



Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης,
Απαιτούμε:
  • Συμβολικό αντίτιμο εισιτηρίου για τους εργαζόμενους κατά την διάρκεια της ημέρας
και Δωρεάν μετακίνηση κατά την προσέλευση και την αποχώρηση από την δουλειά.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των φοιτητών, των μαθητών και των συνταξιούχων.
  • Τακτική συγκοινωνία με σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ