Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Να μην περάσει το νέο αντι–ασφαλιστικό τερατούργημα


Να μην περάσει το νέο αντι–ασφαλιστικό τερατούργημα!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ – 10πμ Αγ. Σοφίας με Εγνατία
Το νέο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, που φέρνει η κυβέρνηση και θα πάρει πρώτα την έγκριση των δανειστών, στα πλαίσια του 3ου Μνημονίου, φέρνει ολοκληρωτική κατεδάφιση κάθε έννοιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια αξιοπρεπής σύνταξη, σε ένα ανθρώπινο όριο ηλικίας, γίνεται απατηλό όνειρο. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, απειλούμαστε άμεσα με νέο κύμα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης.

Τα κύρια μέτρα του νέου νομοσχεδίου

1) Όλες οι παροχές (σύνταξης, υγείας, πρόνοιας), για όλους σχεδόν τους ασφαλισμένους, ενοποιούνται σε ένα ταμείο, τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπου εντάσσονται τα υπάρχοντα ταμεία. Ο ΕΦΚΑ θα χορηγεί κύρια σύνταξη, εφάπαξ και παροχές υγείας (σε χρήμα ή είδος). Η ασφάλιση στο Ταμείο αυτό θα είναι ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ: οι παροχές συνδέονται αυστηρά με τις εισφορές, πράγμα που καταργεί άμεσα κάθε χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης από το ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ένα είδος τράπεζας.
2) Η απάτη και το έγκλημα της «Εθνικής Σύνταξης». Από 1/1/2016 η κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής σύνταξης.
α) Η εθνική σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι γίνεται κι αυτή μια «προνοιακή παροχή». Η πλήρης εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ με προϋποθέσεις (όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης και ταυτόχρονα 40 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα) Δηλαδή το σύνολο των 384 ευρώ θα παίρνουν μόνο οι έχοντες 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 έτη ή 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 έτη ή οι έχοντες ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Αλλιώς, τα 384 ευρώ μειώνονται: 1) κατά 23 ευρώ για κάθε έτος που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης, 2) κατά 50% με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 67%, 3) κατά 25% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% και 4) κατά 1/40 για κάθε έτος κάτω από τα 40 έτη νόμιμης παραμονής.
β) Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές καθώς και του ποσοστού αναπλήρωσης. Δεν θα έχει κανένα κατώτατο όριο (προβλεπόταν 486 ευρώ το 2009, 392,7 ευρώ με το νόμο Λοβέρδου (3863/2010) και την εγκύκλιο Χαϊκάλη), αφού δεν αναφέρεται πουθενά, και θα αντιστοιχεί μόνο στις ατομικές ασφαλιστικές εισφορές. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης κατρακυλάνε στο 37,52% για τα 35 χρόνια ασφάλισης (από 70% στο παλιό σύστημα), στο 46,73% για 40 χρόνια ασφάλισης (από 80% στο παλιό σύστημα). Επίσης τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός πλέον θα προκύπτει από τον μέσο όρο(ΜΟ) των μισθών όλου του εργασίμου βίου και όχι της τελευταίας 5ετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Μέχρι το 2007, ο ασφαλισμένος έβγαινε σε σύνταξη με το 80% του τελευταίου μισθού. Από το 2007 μέχρι το 2013 με το 70% του ΜΟ των μισθών της τελευταίας 5ετίας και με βάση το Νόμο Λοβέρδου το ποσοστό αναπλήρωσης θα γινόταν 45,85%)
3) Στις επικουρικές συντάξεις (παραμένουν σε ξεχωριστό ταμείο) θα εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» (μετονομασμένη σε «ρήτρα βιωσιμότητας») που σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις σύντομα κινδυνεύουν να καταργηθούν πλήρως. Η διαμόρφωση του ύψους της επικουρικής σύνταξης από 1/1/2015 θα γίνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα (προσδόκιμο επιβίωσης). Έτσι θα προϋπολογίζεται ετησίως ένα συγκεκριμένο ποσό για επικουρικές συντάξεις (το ύψος του θα εξαρτάται από δημοσιοοικονομικά κριτήρια), που θα μοιράζεται στους δικαιούχους. Όσο περισσότεροι είναι οι δικαιούχοι, τόσο μικρότερη επικουρική σύνταξη θα αναλογεί στον καθένα. Μέχρι 31/12/14 το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται σε 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης. Δηλαδή, για 35 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 15,75% και ακόμα και με 40 έτη ασφάλισης δεν θα φθάνουν να πιάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%. Επίσης, το 20% υπολογιζόταν επί του τελευταίου μισθού και όχι επί του ΜΟ των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου. Από 1/1/16 μέχρι 31/12/18 αυξάνονται οι εισφορές για τα επικουρικά ταμεία κατά 0,5% για τους εργαζόμενους(άρα μείωση μισθών) και κατά 1% για τους εργοδότες. Οι εργοδοτικές εισφορές τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
4) Οι προνοιακές παροχές (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επιδόματα φτώχειας κ.α.) διαχωρίζονται από τις ασφαλιστικές παροχές και θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το κράτος ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να τις μειώνει ή και να τις καταργεί, να αλλάζει τις προϋποθέσεις χορήγησης κ.λπ. Τέλος, το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι το 2019 (ήδη έχει αρχίσει η περικοπή του), με αυξημένες προϋποθέσεις, και μετά καταργείται.
5) Όλες οι συντάξεις θα επανυπολογιστούν στους ήδη συνταξιούχους. Μέχρι τον Ιούλη του 2018, οι όποιες μειώσεις προκύψουν δεν θα εφαρμοστούν (θα διατηρούνται ως «προσωπική διαφορά»). Όμως, μετά δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
6) Για τον υπολογισμό του εφάπαξ καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αυτές θα υπερβούν το 30%. Κυρίως όμως το εφάπαξ κινδυνεύει με οριστική κατάργηση, ύστερα από απαίτηση της Τρόικα.
7) Τέλος, υπάρχει τρομερά μεγάλη αύξηση των εισφορών για πάρα πολλές κατηγορίες (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, «μπλοκάκια» κ.α.), που πρακτικά εξανεμίζει το εισόδημά τους.
Γιατί (πρέπει να) μας ενδιαφέρει η Κοινωνική Ασφάλιση και η σωτηρία της;
Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι ίσως η μεγαλύτερη κατάκτηση που έφεραν δεκαετίες αγώνων του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος–και αυτό ανεξάρτητα από τη στρεβλή διαχείρισή της, που την οδήγησε στη χρεοκοπία, από τις κυβερνήσεις, τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και το κεφάλαιο. Διότι δεν βασίζεται στη λογική του ατομικού «οφέλους» κάθε ασφαλισμένου ξεχωριστά (αντίθετα με τα διάφορα «κεφαλαιοποιητικά» συστήματα, που προωθούν οι νεοφιλελεύθεροι, οι μνημονιακοί, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις). Βασίζεται: α) στην αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των εργαζομένων, ώστε να δημιουργήσουν ένα «συλλογικό απόθεμα», με το οποίο να μετριάζουν τις επιπτώσεις της ανεργίας, των κρίσεων, των ασθενειών κ.λπ., β) σε ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας για όλους, ειδικά τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, ώστε να μην κατρακυλάνε στην εξαθλίωση. Με αυτό τον τρόπο, η Κοινωνική Ασφάλιση ενισχύει την ενότητα και συλλογικότητα των εργαζομένων, τους βοηθά να αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία της ανεργίας και της φτωχοποίησης και έτσι να μπορούν να υπερασπίζουν τον εαυτό τους, ως κοινωνική τάξη, απέναντι στο κεφάλαιο και τις επιθέσεις του.
Εδώ και 25 χρόνια, όλα τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια (κυβερνήσεις Κων. Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Σαμαρά–Βενιζέλου και τώρα Τσίπρα–Καμμένου), μαζί με την Ε.Ε και το ΔΝΤ, χτυπάνε αυτή ακριβώς τη βάση της Κοινωνικής Ασφάλισης, με έναν και μόνο στόχο: να απαξιώσουν, να διαλύσουν και να ξεριζώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Να μετατρέψουν τις συντάξεις, την πρόνοια και την περίθαλψη σε «ατομική υπόθεση», σε μια «αγορά», όπου θα πωλούνται από ιδιωτικές εταιρίες και θα αγοράζονται ως πανάκριβο εμπόρευμα από ελάχιστους. Αυτό σημαίνει ένα τσάκισμα των εργαζομένων, την επαναφορά μας σχεδόν στον 19ο αιώνα!
Το ρήμαγμα και τη χρεοκοπία των ταμείων, τα έστησαν εντελώς συνειδητά όλοι αυτοί. Με τις τεράστιες διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και όταν τις έχουν κατακρατήσει από το μισθό των εργαζομένων (εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή). Με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της «μαύρης» αδήλωτης εργασίας. Με το πάρτι λεηλασίας των αποθεματικών των ταμείων (μόνο με το PSI χάθηκαν σχεδόν 15 δισ. ευρώ). Και τώρα, μαζί με τους δανειστές, έρχονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα.
ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Συνάδελφοι-ισσες, πολλοί κλάδοι και σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις ενάντια στο αντι–ασφαλιστικό τερατούργημα. Είναι ανάγκη και εμείς να προετοιμάσουμε έναν δυναμικό Αγώνα Διαρκείας, με απεργίες, με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις. Να δημιουργήσουμε παντού Επιτροπές Αγώνα και Απεργιακές Επιτροπές, τα μόνα εργαλεία που μπορούν να μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις προδοσίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας, να χτίσουμε συμμαχίες με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Να προετοιμάσουμε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας για να μην περάσει αυτό το έγκλημα – και για να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να ξηλώσουμε το καταστροφικό 3ο Μνημόνιο και όλα τα Μνημόνια, παλιά και νέα.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που πίστευε ότι όλα θα λυθούν μέσω διαλόγου με τους «εταίρους» της Ε.Ε., με παραμονή στο Ευρώ, δίχως διαγραφή του χρέους, αγώνες και αντικαπιταλιστικά μέτρα, απέτυχε. Τα Μνημόνια έχουν επανέλθει δριμύτερα. Μέσα από ένα νέο κύμα αγώνων, πρέπει να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις.
 • Να μην περάσει το νέο αντι–ασφαλιστικό τερατούργημα
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Σιούφα- Ρέππα-Πετραλιά-Λοβέρδου). Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα στα ταμεία
 • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, ίση με τον τελευταίο μισθό.
 • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
 • Κατώτατη εγγυημένη σύνταξη και μισθός για όλους στα 751 ευρώ, για να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια
 • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με το μισθό, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ασφάλιση-Περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
 • Κατάργηση του μισθολογίου εξαθλίωσης. Επαναφορά μισθών-συντάξεων-δώρων - επιδομάτων άδειας
 • Κατάργηση παλιών και νέων Μνημονίων
 • ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει κανέναν πόρο για τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας
 • Έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια, αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και διάλυση της ελληνικής οικονομίας
 • Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο των. βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών
 • Κάτω παλιοί & νέοι Μνημονιακοί, οι κυβερνήσεις τους –υπηρέτες των δανειστών, του κεφαλαίου, των πλουσίων.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
: 6945803789 , e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου