Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Να μην χαθεί ούτε μια θέση Εργασίας

Να μην χαθεί ούτε μια θέση Εργασίας
Η «Μαρινόπουλος Α.Ε.»  έχει πτωχεύσει - γι' αυτό υπέβαλε αίτηση να μπει στο άρθρο 99 που αφορά τις υπό πτώχευση εταιρείες- καθώς τα τεράστια χρέη της ξεπερνούν το 1,3 δισ. σε προμηθευτές, τράπεζες και ιδιοκτήτες ακινήτων όπως και πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και άγνωστo πόσα σε εργαζόμενους. Αυτή η κρίση ξεκίνησε ουσιαστικά από πέρυσι το καλοκαίρι (στην πραγματικότητα εδώ και μια μία τετραετία βρίσκεται σε κρίση ) που με αφορμή τα κάπιταλ κοντρόλ άρχισε να μην πληρώνει κανένα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ένα μπαράζ κλεισίματος καταστημάτων καθώς και τη γνωστή συνταγή της εθελουσίας εξόδου αλλά και των απολύσεων. Έτσι έκλεισαν πάνω από 200 καταστήματα κι έφυγαν πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι λέγοντας ότι μετά από αυτό η εταιρεία θα ανέκαμπτε.

 Όμως μετά τα Χριστούγεννα «άρχισε» μια καινούρια κρίση με άδεια ράφια και μια νέα επίθεση στους εργαζομένους με μείωση μισθών 8% στα υπερμάρκετ σε αυτούς που έπαιρναν πάνω από 900 ευρώ μεικτά. Όποιος αρνήθηκε τη μείωση μπήκε σε μαύρη λίστα με ό,τι συνεπάγεται αυτό (εκβιασμοί, απολύσεις κ.ά). Σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια η εταιρεία και πιεσμένη από τις τράπεζες ανακοινώνει μια  συμφωνία με την «Σκλαβενίτης Α.Ε.» για τα 33 υπερμάρκετ. Αμέσως μετά τη «συμφωνία» αυτή, υπήρξε μια «καλυτέρευση» της κατάστασης, αλλά όπως αποδείχτηκε πολύ προσωρινή και μόνο μερικά. Γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις μισθών και απολύσεις εργαζόμενων από πολλά καταστήματα.
Σήμερα η κατάρρευση της «Μαρινόπουλος Α.Ε.», είναι γεγονός με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12.000 εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της πείνας. Η αίτηση των ασφαλιστικών έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, θέτοντας σε καθεστώς προστασίας την εταιρεία έναντι των πιστωτών της, μέχρι τη συζήτηση των κύριων αγωγών για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στις 21 Σεπτεμβρίου 2016.  Εξαιρούνται τα υποκαταστήματα με ενοίκιο, γεγονός που σημαίνει πως ανά πάσα χρονική στιγμή μπορεί να κλείσουν και θεωρητικά οι μισθοί και η εργασία των εργαζομένων.
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και όποια «λύση» και να υπάρξει -  "Σκλαβενίτης" ή «αναρδιάρθωση» του ομίλου, θα 'ναι σίγουρα εις βάρος μας, καθώς θα σημάνει κλεισίματα καταστημάτων και μαζικές απολύσεις. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην βρεθούμε προ πολλών δυσάρεστων εκπλήξεων. Μέσα από την ενότητα και τον αγώνα μας να μην αφήσουμε να γίνουμε ξανά τα θύματά τους. Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός προκειμένου διαφυλάξουμε την εργασία και το ψωμί μας και αυτός είναι η περιφρούρηση του χώρου δουλειάς μας, η κατάληψη των καταστημάτων όπου εργαζόμαστε ακόμη και η λειτουργία των καταστημάτων από εμάς τους ίδιους, η συμπαράσταση απ' όλους τους εργαζόμενους,  η διαρκής πίεση προς την κυβέρνηση να μην χάσει κανένας την εργασία του.
Επομένως,  πρώτο και κυριότερο, να  μην αφήσουμε κανένα προϊόν να φύγει από τα καταστήματα, να εμποδίσουμε την οποιαδήποτε κατάσχεση  με το πτωχευτικό καθεστώς, αποζημιώνονται πρώτα οι τράπεζες, μετά οι προμηθευτές, μετά το δημόσιο και τελευταίοι εμείς (είναι το επίτευγμα των μνημονίων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), δηλαδή δε θα πάρουμε τίποτα. Οπότε τα προϊόντα αυτά είναι δικά μας, είναι η εγγύησή μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Έτσι δεν αφήνουμε κανένα προϊόν να φύγει καθόμαστε μπροστά στην πόρτα και αντιστεκόμαστε. Δεύτερο, το σωματείο στην «Μαρινόπουλος Α.Ε.» ν' αναλάβει να εγγυηθεί το εγχείρημα της λειτουργίας-αυτοδιαχείρισης των καταστημάτων και μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και δημοκρατικές διαδικασίες στους τόπους δουλειάς να συναποφασίζουμε τις ενέργειες μας. Άμεσα να διαπραγματευτούμε εμείς με τους προμηθευτές και τους ιδιοκτήτες ακινήτων συμφωνίες για να μπορέσει υπάρξει μια πραγματικά βιώσιμη λύση, πάντοτε με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων..
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες επαγρυπνήτε! Μην ακούτε κανέναν τι λέει, οι επερωτήσεις στη Βουλή, οι τριμερείς συνάντησης και όποιες άλλες συμβιβαστικές και μεσοβέζικες λύσεις ακούγονται μας οδηγούν στην καταστροφή. Μόνο εμείς μέσα από την ενότητα και με μπροστάρη εμάς τους ίδιους αλλά και όλους τους εργαζόμενους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τη διαφύλαξη της εργασίας μας, των συμφερόντων μας και των καταναλωτών γενικότερα. Τόσα χρόνια η εργοδοσία κέρδισε από τον ιδρώτα μας τεράστια κέρδη, δεν πρέπει να αφήσουμε να σωθεί αυτή και να χαθούμε εμείς.
- Τη λύση την δίνουμε Εμείς! 
- Κανένα προϊόν έξω από τα καταστήματα
- Κατάληψη και λειτουργία των καταστημάτων από τους εργαζόμενους  

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου