Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Κυριακή 16/7 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Κάτω τα χέρια απ’ την Κυριακάτικη αργία!

Πάρτε πίσω τα μνημόνια

 Κυριακή 16/7 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!


Στις  16 Ιουλίου  για ακόμη μία Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά. Με μοναδικό σκοπό να μοιραστεί η πίτα του εμπορικού τζίρου σε όλο και λιγότερες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, θυσιάζονται κατακτήσεις και δικαιώματα, δεκαετιών, των εργαζομένων. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, με την συνεχή αύξηση των Κυριακών που τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, δείχνει ότι καμία αύξηση του συνολικού τζίρου δεν υπάρχει, ούτε της απασχόλησης  Αντίθετα μέσα από την συνεχή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και της εντατικοποίησης της δουλειάς μας, οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται ακόμη και σε αυτές τις μεγάλες αλυσίδες.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένα κύμα επιθέσεων της εργοδοσίας με χαρακτηριστικό  παράδειγμα τα H&M όπου  η εργοδοσία επιχείρησε να κατεβάσει  ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και έναν νέο εσωτερικό κανονισμό που καταργούσε κάθε εργασιακό δικαίωμα. Μετά από τις  αντιδράσεις των  εργαζομένων έγινε ανάκληση (προς το παρόν βέβαια). Στα Public, συνεχίζονται κάθε μήνα οι μαζικές απολύσεις. Σε δεκάδες άλλες αλυσίδες και πολυεθνικές οι απειλές για κύμα μαζικών απολύσεων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Έτσι μετά το  τρίτο μνημόνιο κι έπειτα από τις πολύμηνες «διαπραγματεύσεις» για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις «κόκκινες γραμμές» αυτού του ξεπουλημένου και άθλιου συρφετού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψαν στο τέλος όλες τις διαταγές ΕΕ –  ΔΝΤ  και μας φέρνουν ένα τέταρτο μνημόνιο, έναν εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, που αν τον επιβάλλουν, ο  ιστορικός θα είναι παιδική χαρά:
Επιβάλλουν με νόμο το άνοιγμα των καταστημάτων  32 Κυριακές το χρόνο. Και σαν να μην έφτανε αυτό χρυσώνουν το χάπι λέγοντας ψέματα ότι δε θα είναι για όλες τις περιοχές αλλά για τα ιστορικά κέντρα τις Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης  και στις τουριστικές περιοχές (όπως η Αυλώνα !). Έτσι ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα πανελλαδικά, αλλά και για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Όπως γίνεται αντιληπτό η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δε θα αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Φέρνουν τις ομαδικές απολύσεις, καμουφλαρισμένες, καθώς ναι μεν θα ισχύει το 5% αλλά η προέγκριση των απολύσεων δε θα γίνεται από  τη Διοίκηση, αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (όργανο των εργοδοτών).
Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτη τη ΔΕΗ,  μείωση του αφορολογήτου ώστε να πληρώνουν φόρο ακόμη και όσοι παίρνουν 470 ευρώ μισθό ή σύνταξη, μειώσεις στις συντάξεις έως και δύο το χρόνο , πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων έως το τέλος του μνημονίου και όλα αυτά  προστέθηκαν στα ήδη εφτά χρόνια σκληρών μνημονιακών πολιτικών. . Και ο κατήφορος δεν έχει τέλος, καθώς αυτό είναι το πρώτο πακέτο μέτρων από το 4ο διαρκές Μνημόνιο. Για να εφαρμοστούν αυτά τα άθλια μέτρα, θα πρέπει να μπει ταφόπλακα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες μας. Ο νέος αντιαπεργιακός νόμος, με την κατάργηση του ν.1264, που θα φέρουν το Φθινόπωρο θα περιορίσει δραστικά κάθε δικαίωμα αντίστασής και απεργίας όλων των εργαζομένων.  Ακόμη στα σχέδιά τους είναι η θωράκιση του «Κράτους Έκτακτης Ανάγκης» (Ματ, διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, δικαστικές αποφάσεις τέρατα, κ.τ.λ.) με ακόμη πιο σκληρούς όρους από αυτό της Σαμαροβενιζελικής χούντας.
Για εμάς τους εργαζόμενους ένα δρόμος υπάρχει για να βγούμε από τη βαρβαρότητα που ζούμε. Πρέπει να επιβάλουμε την Κατάργηση των μνημονίων, την Στάση Πληρωμών στους Τοκογλύφους και τη Διαγραφή όλου του Χρέους, την Έξοδο της χώρας από τον ζουρλομανδύα του Ευρώ και της Ε.Ε. Να επιβάλουμε να εφαρμοστεί μία άλλη οικονομική και πολιτική διαχείριση προς όφελος των εργαζομένων.
Απέναντι σ’ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση δεν πρέπει να αφήσουμε τον Τσίπρα  την παρέα του και άλλους μνημονιακούς κανίβαλους να μας οδηγήσουν στον αφανισμό. Πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι, μέσα από την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, με ανυποχώρητους αγώνες, αλληλεγγύη και ενότητα να μετατρέψουμε  αυτή τη βαρβαρότητα  σε αντίσταση και ανυπακοή μέχρι να διαλύσουμε μια και καλή τα Μνημόνιά τους και τους φορείς τους. Να τσακίσουμε τους σύγχρονους εργοδότες-δουλέμπορους και να επιβάλλουμε ξανά το δίκιο του εργάτη,  ανακτώντας την εργατική μας αξιοπρέπεια, προωθώντας την ανασυγκρότηση/ανασύνθεση του εργατικού κινήματος για να φτάσουμε στην τελική νίκη.
  • Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά
  • Κάτω τα μνημόνια
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων
  • Γενική Απεργία Διαρκείας

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙO