Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ!
Η κυβέρνηση του ταρτούφου Τσίπρα και η νεομνημονιακή παρέα του ψήφισαν νομοσχέδιο για τα εργασιακά πάνω στο δρόμο που χάραξαν με τους τελευταίους νόμους τους με αποκορύφωμα την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Δήθεν κοκορεύεται για ένα ρήγμα στην εργοδοτική αυθαιρεσία χρησιμοποιώντας ξανά αυτή τη διφορούμενη δηλητηριώδη γλώσσα με την οποία κυβερνά και προσπαθεί να εξαπατήσει την ελληνική κοινωνία. Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα (ΓΣΕΕ-ΕΚΑ) σιωπά για τα νέα αντεργατικά μέτρα ή μάλλον πανηγυρίζει μαζί με την μνημονιακή κυβέρνηση.

 Τα πιο σημαντικά  σημεία του νομοσχεδίου:
1)  Αν υπάρχει καθυστέρηση καταβολής μισθών και ο εργαζόμενος το θεωρήσει ως καταγγελία της σχέσης εργασίας με ευθύνη του εργοδότη, τότε θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα ανεργίας με την προσκόμιση, μαζί με την αίτηση για επιδότηση, της εξώδικης δήλωσης με την οποία άσκησε το δικαίωμα.
Τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι –σε 1.000.00 εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα 2 έως και 12  μηνών- και άλλοι τόσοι πληρώνονται με έναντι, η μόνη«λύση» της κυβέρνησης και του Υπ. Εργασίας είναι τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας και μάλιστα με την προϋπόθεση της παραίτησης από την θέση εργασίας τους. Αυτή είναι η «λύση» της  κυβέρνησης στο καρκίνωμα της απλήρωτης εργασίας. Μας εμπαίζουν! Τι έχουν να πουν άραγε οι φαρισαίοι της κυβέρνησης για τη πρόσφατη φασιστική απόφαση του Αρείου Πάγου που την νομιμοποιεί;
2) Τροποποιείται το καθεστώς καταβολής του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα με υπουργική απόφαση μπορούν να καταρτίζονται προγράμματα απασχόλησης για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έκλεισαν την επιχείρησή τους και δικαιούνται να λάβουν το επίδομα.
Αυτό σημαίνει πως το επίδομα ανεργίας μπορεί να  καταβάλλεται ταυτόχρονα με το «πρόγραμμα απασχόλησης». Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να εργαζόμαστε χωρίς να μας καταβάλλονται ένσημα και χωρίς ο χρόνος εργασίας μας να είναι συντάξιμος.
3) Κάθε τροποποίηση του ωραρίου θα πρέπει να προαναγγέλλεται πριν από την ανάληψη υπηρεσίας. Οι ειδικές προϋποθέσεις και ο τρόπος θα επέλθουν εκ των υστέρων με υπουργική απόφαση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει το δικαίωμα στους εργοδότες να καταχωρίζουν στην ΕΡΓΑΝΗ την τροποποίηση του ωραρίου ακόμη και με ένα απλό τηλεφωνικό μήνυμα (SMS).
Οι συνεχείς και απροειδοποίητες αλλαγές στο πρόγραμμα εργασίας των εργαζομένων είναι κάτι που κάνουν κατ’ αποκλειστικότητα οι εργοδότες πλέον, μετατρέποντάς το ωράριό τους σε λάστιχο. Το συγκεκριμένο σημείο θα δώσει το πράσινο φως στους εργοδότες να ξεσαλώσουν ακόμη περισσότερο, καθώς πλέον, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται και με την αποστολή ενός sms, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Να σημειώσουμε πως η αλλαγή του ωραρίου εργασίας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αποτελεί βλαπτική μεταβολή για τους όρους εργασίας του και άρα είναι παράνομη. Ούτε κουβέντα γι αυτό όμως από την Υπ. Εργασίας και το επιτελείο της!
4) Αυξημένο κίνδυνο ακόμη και οριστικής διακοπής της επιχείρησης αντιμετωπίζουν όσοι εργοδότες επανειλημμένα παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.
5) Οι αγωγές αλλά και οι εφέσεις για άκυρη απόλυση, μισθούς υπερημερίας και καθυστερούμενους μισθούς προσδιορίζονται μέσα σε 60 ημέρες από την κατάθεσή τους.
Eύλογα αναρωτιόμαστε, ποιές αγωγές και ποιές εφέσεις θα υπάρξουν όταν ο εργαζόμενος για να πάει στα δικαστήρια χρειάζεται τουλάχιστον 500 ευρώ μόνο για τα παράβολα, χωρίς την παρουσία δικηγόρου;
6)  Το νομοσχέδιο  χτυπά και τους δημόσιους υπαλλήλους, αφού εξομοιώνονται με τους ιδιωτικούς σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Αναλυτικότερα προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των απολαβών σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο στο 30%.
7) Πάνω στην ίδια πολιτική φαιδρολογία, γίνεται λόγος για «καίριες ρυθμίσεις που προάγουν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία», την ίδια ώρα που τα ίδια άτομα έρχονται αντιμέτωπα με τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για ακόμα αντιδραστικότερες αλλαγές στις παροχές προς τους ανάπηρους.
8) Αλλάζει στις επικουρικές συντάξεις την βάση υπολογισμού των συντάξιμών αποδοχών για όσες κατατέθηκαν μετά την 1-1-2015 και θα οδηγήσει σε επιπλέων μειώσεις.
Να θυμίσουμε ότι η ίδια κυβέρνηση επέβαλλε την μεγαλύτερη μείωση των συντάξεων που έφτασε μεσοσταθμικά ίσως και πάνω από 20%.
Είναι πρωτοφανής η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός της επαίσχυντης κυβέρνησης Τσίπρα. Διαλαλούν και κομπάζουν πως ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο για να περιορίσουν δήθεν τάχα μου την εργοδοτική αυθαιρεσία την ίδια στιγμή που συντηρούν, ενισχύουν και εξελίσσουν το μνημονιακό καθεστώς και τα μνημόνια τους. Που η εργατική τάξη εξαθλιώνεται και κυριολεκτικά εξοντώνεται στο βωμό του κέρδους και του κεφαλαίου. Τολμούν να μιλούν τα νεομνημονιακά σκουπίδια για εργατική παράβαση, όταν οι μαυραγορίτες εργοδότες μπορούν πλέον και με τη βούλα των δικαστηρίων να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενου, όταν τα εργατικά εγκλήματα-δολοφονίες και η φυσική βία εναντίον των εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινότητα.
Ακολουθεί σύντομα και το «χτύπημα» που ετοιμάζουν στην συνδικαλιστική μας  οργάνωση. Τέτοια μέτρα έχουν ψηφιστεί ήδη όπως το lockout (ανταπεργία), το υποχρεωτικό ΑΦΜ στα σωματεία και  άλλα ετοιμάζονται προς ψήφιση, όπως οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, οι απαγορευτικοί περιορισμοί στην κήρυξη απεργίας, το φακέλωμα συνδικαλιστών και μελών (θυμίζει το παλιό «συνδικαλιστικό της Ασφάλειας»). Βρισκόμαστε στον 8ο χρόνο των Μνημονίων και από  το 4ο μνημόνιο αποκλειστικά λένε για «μεταρρυθμίσεις» και δεν εννοούν τίποτα άλλο παρά τη βίαιη προσαρμογή της εργατικής τάξης σε μια νέα πραγματικότητα.
Μία πραγματικότητα σκοτεινή, όπου ο εργαζόμενος θα είναι κυριολεκτικά δουλοπάροικος, μια πραγματικότητα που θα κυριαρχεί μόνο ο Δεσποτισμός του εργοδότη, η βίαιη επιβολή δηλαδή των καπιταλιστών πάνω στο προλεταριάτο. Διαμορφώνεται λοιπόν και συγκροτείται ένα Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας και αυτό μπορεί να γίνει  μόνο με τα δικαστήρια, τα ΜΑΤ και την  ταύτιση των καπιταλιστών με το έγκλημα.
Πρέπει να  βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εξεγερθούμε απέναντι στον πόλεμο που  μας έχουν επιβάλει. Πρέπει  να πετάξουμε στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τον Τσίπρα, όλους τους παλιούς και νέους  μνημονιακούς κανίβαλους και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που τους παράγει. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου να σηκωθεί ένα νέο κύμα αγώνων, η δική μας Εξέγερση Παντού, για να τσακίσουμε όλους τους αντεργατικούς  μνημονιακούς νόμους και να επιβάλλουμε τον μόνο Νόμο που μπορεί να μας απαλλάξει από την αδικία του καπιταλισμού. Τον Νόμο Που Είναι Το δίκιο του Εργάτη.
Αντεπίθεση Των Εργαζομένων