Η τραγική κατάσταση του Γ.Ν. «Χατζηκώστα»- απόδειξη της ανικανότητας και αδιαφορίας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
–
Στα Ιωάννινα, το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» συνεχίζει να (υπο)λειτουργεί λόγω της υποστελέχωσης του υγειονομικού προσωπικού και της έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού.
Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγγελία ηλικιωμένου, η επίσκεψη στο νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε πραγματικό γολγοθά. Η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση των παροχών υγείας που δεν σχετίζονται με την πανδημία και η μη επαρκής οργάνωση σε όλους τους τομείς – λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης του ΕΣΥ- μετατρέπει όλα τα νοσοκομεία σε «νοσοκομεία μίας νόσου» και αφήνει τους εργαζόμενους, τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς διπλά εκτεθειμένους, τόσο στην πανδημία, όσο και σε άλλα σοβαρά νοσήματα.
Για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού στο νοσοκομείο, οι ασθενείς πλέον πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test πριν την είσοδο τους στο κτήριο. Η θετική αυτή εξέλιξη, όμως, – μιας και πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε καν επάρκεια σε τεστ – επισκιάζεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ούτε οι απαραίτητες υποδομές αλλά ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό για να κυλίσει ομαλά αυτή η διαδικασία. Οι επισκέπτες του νοσοκομείου, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και άρρωστοι, αναγκάζονται να περιμένουν όρθιοι επί ώρες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή καθώς μόνο ένας υγειονομικός πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους επισκέπτες ώστε να μπορούν να εισέλθουν μέσα στο χώρο(!)
Μοναδικοί υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες ντροπής είναι η κυβέρνηση και ο υπόλοιπος μνημονιακός συρφετός που δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, οι προσλήψεις που υποσχόταν η κυβέρνηση για την Υγεία έχουν μείνει στα χαρτιά. Συγκεκριμένα στο Χατζηκώστα, από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας το νοσοκομείο λειτουργεί με «δανεικό» προσωπικό από τα ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα να γιγαντώνονται κι εκεί οι τεράστιες ελλείψεις, αποκλείοντας ασθενείς από την πρωτοβάθμια παροχή υγείας που παρέχουν αυτές οι δομές. Πολλοί γιατροί του νοσοκομείου τους προηγούμενους μήνες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) για να καλύψουν τις εκεί κενές θέσεις. Τα τακτικά χειρουργεία καθυστερούν ή αναβάλλονται επ’ αόριστον κι έτσι οι φτωχοί ασθενείς μένουν είτε χωρίς περίθαλψη είτε αναγκάζονται να πάνε στις ιδιωτικές κλινικές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ΠΓΝΙ με 27 γιατρούς, νοσηλευτές και καθαρίστριες να βρίσκονται σε καραντίνα και την δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου να αναστέλλει τη λειτουργία του μιας και δεν υπάρχει πια προσωπικό για να το στελεχώσει!
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που έχει επιφέρει η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων της σε όλα τα νοσοκομειακά κέντρα της χώρας. Η χρόνια μείωση των δαπανών του συστήματος υγείας-πάγια πολιτική στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα- στοχεύει στην πλήρη κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Την ίδια στιγμή που δίνονται 2.5 δισ. για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και 20 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο προϋπολογισμός για την υγεία πετσοκόβεται κατά 572 εκατομμύρια.
Η ανικανότητα και η αδιαφορία του Μητσοτάκη κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Όσο εκείνος ανέμελα κάνει εκδρομές και τσιμπούσια με άλλους πενήντα από το σινάφι του, πάνω από 5.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μεταξύ αυτών και υγειονομικοί. Όποιοι, μάλιστα, τολμήσουν να αντισταθούν ή έστω να μιλήσουν για την επικείμενη κατάρρευση του ΕΣΥ, τους περιμένει καταστολή, πρόστιμα, ΕΔΕ και δικογραφίες. Φτάνει πια! Οι υγειονομικοί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και την νεολαία πρέπει να δώσουν μια ηχηρή απάντηση ενάντια στην κυβέρνηση που αποποιείται κάθε ευθύνη ενώ κατηγορεί, συκοφαντεί, τρομοκρατεί και καταστέλλει υγειονομικούς, εργαζόμενους και φοιτητές.
Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις των υγειονομικών στις 16/2. Να παλέψουμε όλοι μαζί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
–
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ