Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Συνέδριο - Παρωδία της ΕΔΟΘ-ΝΤ ΑΔΕΔΥ

 

ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΝ Ν.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Δημόσιο καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις των ΔΑΚΕ(ΝΔ) και ΔΗΣΥ(ΠΑΣΟΚ) στο 10ο Συνέδριο της ΕΔΟΘ- ΝΤ ΑΔΕΔΥ(Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης). Την Παρασκευή 13/5/2022 την ημέρα έναρξης του συνεδρίου οι δύο παρατάξεις αρνήθηκαν να θέσουν (ως όφειλαν από το καταστατικό της ΕΔΟΘ) στο σώμα του συνεδρίου τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων από 5 σωματεία, τα οποία στις αρχαιρεσίες τους χρησιμοποίησαν και ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτά τα σωματεία δηλαδή που εφάρμοσαν τις προβλέψεις του εργατοκτόνου ν. Χατζηδάκη. Αργά το βράδυ παρά την επιμονή όλων των υπόλοιπων παρατάξεων να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία αυτοί διέκοψαν το συνέδριο.

Την επόμενη μέρα, μετά από έντονες διαμαρτυρίες και την αποχώρηση όλων των υπολοίπων, χωρίς να υπάρχει απαρτία με πραξικοπηματικό τρόπο νομιμοποίησαν μόνοι τους τους συνέδρους και ολοκλήρωσαν το συνέδριο μέσα σε μία ώρα, ενώ θα διαρκούσε όλη την ημέρα. Κατάφεραν να διαλύσουν ακόμα και τις όποιες άνυδρες διαδικασίες συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης του συνεδρίου.

Με τον νόμο Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει, μετά από 12 χρόνια μνημονίων! Κυρίως όμως στοχεύει στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης με διάφορους τρόπους (π.χ. ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αύξηση προαπαιτούμενων προϋποθέσεων για κήρυξη απεργίας).

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ έδωσε πραγματικά τα ρέστα της προκειμένου να εφαρμόσει για πρώτη φορά τον νόμο Χατζηδάκη. Ξεπέρασαν κάθε λογική οι προφάσεις τους ότι δεν μπορούν να μην σεβαστούν την αυτονομία των 5 αυτών σωματείων, αλλά μπορούν με ευκολία να παρακάμψουν τις αποφάσεις των υπόλοιπων 56 σωματείων. Η θέση τους ότι αυτά τα σωματεία εφάρμοσαν τον νόμο που είναι πάνω από τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί τα σωματεία της να μην τον εφαρμόσουν, κάνουν ξεκάθαρο ότι μπορεί στα λόγια να απορρίπτουν τον ν. Χατζηδάκη αλλά στην πράξη θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εφαρμοστεί. Θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να τσακίσουν τα σωματεία και τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, θα κάνουν ότι μπορούν για να στραγγαλίσουν τη φωνή και τις αντιστάσεις των εργαζομένων, για να μπορεί ελεύθερα η κυβέρνηση να περνά αντεργατικούς νόμους – μέτρα. Η άποψή τους αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το κράτος επιχειρεί με όλους τους μηχανισμούς του (δικαστήρια, αστυνομία) να τσακίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων. Εμείς λοιπόν τους απαντάμε ότι για μας νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και αυτό θα επιβάλλουμε με μαχητικούς αγώνες!!!

Οι ίδιες δυνάμεις όμως δεν δίστασαν να νομιμοποιήσουν αρχικά αντιπρόσωπο από την Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ που είχε διαγραφεί από το σωματείο του, και αντιπρόσωπο από το Σύλλογο Δασκάλων Υπαίθρου που έχει διαγραφεί γιατί κατηγορείται για κατάχρηση χρήματων του σωματείου. Μόνο μετά από παρέμβαση των αντίστοιχων σωματείων οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις για δήθεν προσωπικούς λόγους.

Οι παρατάξεις αυτές στην περίοδο της πανδημίας και των παρατεταμένων αντεργατικών lock down συνεργάστηκαν στην ΕΔΟΘ και έβαλαν όλες τους τις δυνάμεις για να υποσκάψουν τις αντιστάσεις εργαζομένων στο δημόσιο (εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί κ.ά.). Με πρόσχημα την πανδημία είχαν κυριολεκτικά κρυφτεί και δεν οργάνωσαν την αντίσταση των εργαζομένων στο δημόσιο με Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στη λαίλαπα των αντεργατικών νόμων που η κυβέρνηση ψήφιζε.

Έφτασαν στο σημείο μέσα στο συνέδριο να αναπαράγουν την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης τονίζοντας ότι για τον πόλεμο ευθύνεται αποκλειστικά η Ρωσία, αθωώνοντας έτσι το ΝΑΤΟ, Ε.Ε.. Κουβέντα ότι πρόκειται για έναν πόλεμο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής (ΗΠΑ, Ε.Ε. από τη μια μεριά και Ρωσία, Κίνα από την άλλη) για παγκόσμια οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία. Κουβέντα για τους τεράστιους κινδύνους για τους εργαζόμενους που εγκυμονούν οι κυβερνητικές επιλογές να εμπλακεί η χώρα με κάθε τρόπο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, καθώς συντάσσεται πλήρως με το ΝΑΤΟ και μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριό του με τις συμφωνίες για τις βάσεις. Και φυσικά πολύ μακριά από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι δυνάμεις αυτές περιορίστηκαν στο να ζητούν παροχές ψίχουλα και όχι ουσιαστικά μέτρα για να επιβιώσουμε από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις- ξεπουλήματα των δημόσιων οργανισμών και των κοινωνικών υπηρεσιών. Τέλος δεν ξέχασαν να υπερασπιστούν και τους νόμους για την αξιολόγηση στο δημόσιο. Ξέπλυναν όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και οι προηγούμενες και είναι αυτές που οδηγήσαν στη δραματική πτώση του βιοτικού μας επιπέδου.

Για την Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Δημόσιο το κύμα απότομης φτωχοποίησης των εργαζομένων αποτελεί άμεσο κίνδυνο. Μόνη διέξοδος η ανασυγκρότηση των συνδικάτων με Επιτροπές Αγώνα και Γενικές Συνελεύσεις. Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων μας, αλλά και των αγώνων στα χέρια μας, κόντρα και ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία που επιχειρεί με κάθε τρόπο να βάλει ταφόπλακα στους αγώνες.



ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο

 Δημόσιο

: 2310265730 , e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com