Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Δύο νεκροί συνάδελφοι εν ώρα εργασίας μέσα σε λίγες ώρες στο Βόλο


Κυβέρνηση – εργοδότες δολοφονούν

Όχι άλλα αίμα για τα κέρδη των εργοδοτών


Την Κυριακή 17/9/2023, ο 28χρονος εργάτης της Χαλυβουργίας Βόλου έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας καθώς συνεθλίβη από μηχάνημα πρέσας που έπεσε πάνω του. Λίγο αργότερα ένας 38χρονος που εργαζόταν σε ναυπηγείο στο Τρικέρι Βόλου σκοτώθηκε την ώρα που εκτελούσε εργασίες καθαρισμού μετά τις πλημμύρες. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δούλευαν κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας χωρίς μέτρα προστασίας. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των συνθηκών εργασίας στη Χαλυβουργία είναι ότι πριν περίπου ένα μήνα σημειώθηκε ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα»-δολοφονία όταν εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από πτώση από μεγάλο ύψος.

Να βάλουμε τέλος στη μαύρη λίστα νεκρών εργαζομένων εν ώρα εργασίας! Μέσα στο 2022 οι νεκροί συνάδελφοι έφτασαν τους 104. Φέτος μετράμε ήδη 75 δολοφονημένους εργαζόμενους λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας ώστε οι εργοδότες να μην χάνουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των εγκληματικών πολιτικών της. Η εξοργιστική ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» του Μητσοτάκη είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες χαμένες ζωές και ανυπολόγιστες καταστροφές όπως φάνηκε στις πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο κ.α. και στις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα ο Υπ. Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης φέρνει προς ψήφιση ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το 5μερο-8ωρο, την Κυριακάτικη αργία, την απεργία και τον συνδικαλισμό και επιβάλει 13 ώρες δουλειά τη μέρα, 6μερη εργασία, συμβάσεις μηδενικών ωρών και περιέχει μια σειρά από διατάξεις υπέρ των εργοδοτών. Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ως συμπλήρωμα του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη ώστε να «νομιμοποιήσουν» τη ζούγκλα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και να μας μετατρέψουν σε δούλους του 21ου αιώνα. Δίνουν τα πάντα στο κεφάλαιο, αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών.

Ως εδώ! Να μην αφήσουμε καμία εργατική δολοφονία αναπάντητη. Είναι χρέος μας να οργανωθούμε στα σωματεία μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να παλέψουμε για συλλογικές συμβάσεις, μέτρα προστασίας και υγιεινής, ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι! Μοναδικός δρόμος για την επιβίωση μας είναι να περάσουμε στην αντεπίθεση. Με ενότητα και αυτοοργάνωση, με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, να τους τιμωρήσουμε, επιβάλλοντας στη πράξη τα δικαιώματά μας.