Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Κάτω τα χέρια απ’ την Κυριακάτικη αργία!


Πάρτε πίσω τα μνημόνια

Στις 9 Απρίλη, για ακόμη μία Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά. Με μοναδικό σκοπό να μοιραστεί η πίτα του εμπορικού τζίρου σε όλο και λιγότερες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, θυσιάζονται κατακτήσεις και δικαιώματα, δεκαετιών, των εργαζομένων. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, με την συνεχή αύξηση των Κυριακών που τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά, δείχνει ότι καμία αύξηση του συνολικού τζίρου δεν υπάρχει - καμία αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο δεν προκύπτει. Αντίθετα μέσα από την συνεχή ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και της εντατικοποίησης της δουλειάς μας, οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται ακόμη και σε αυτές τις μεγάλες αλυσίδες.
Στα H&M, η εργοδοσία επιχείρησε πρόσφατα να περάσει μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, νέο εσωτερικό κανονισμό και εξευτελιστικές εργασιακές σχέσεις. Στα Public, μήνα με τον μήνα συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις. Σε δεκάδες άλλες αλυσίδες και πολυεθνικές οι απειλές για κύμα μαζικών απολύσεων είναι καθημερινό φαινόμενο.
Σύντομα, εργοδότες και κυβέρνηση θα έρθουν να εφαρμόσουν και τα «προαπαιτούμενα» για το ωράριο των καταστημάτων. Πριν λίγους μήνες μας έλεγαν ότι αν δεν επιστρέψουμε στην 1 Κυριακή το χρόνο ανοιχτά τουλάχιστον θα μειωθούνε από 8 σε 4 ή 5. Τώρα παζαρεύουν να μη πάμε στις 52! (ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα θα είμαστε ανοιχτά;), αλλά κάπου στις 30. Την ίδια ώρα, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι ανά την Ελλάδα προτείνουν συνεχώς ειδικές τουριστικές ζώνες ή περιόδους για να ανοίγουν τα καταστήματα ακόμη και μέχρι τα μεσάνυχτα ή και παραπάνω (π.χ. Λευκές Νύχτες).
Το 3ο Μνημόνιο (που θα σβήνεται και ξαναγράφεται, ανάλογα με τις ορέξεις των δανειστών-τοκογλύφων), όπου έχει εφαρμοστεί, φέρνει το τελειωτικό χτύπημα, σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα κοινωνικά δικαιώματά μας: Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις, φορολογικό τσουνάμι, κατασχέσεις κατοικιών–μισθών–συντάξεων, κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ. Σύντομα η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν θα αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Σαν ντόμινο, ο ένας μετά τον άλλο, οι κλάδοι της οικονομίας θα πρέπει να υποταχτούν στις απαιτήσεις των «Αγορών» (π.χ. Τράπεζες, Μεταφορές, Σχολεία και Παιδικοί σταθμοί κ.ο.κ.).
Για να εφαρμοστεί το 3ο Μνημόνιο (και το 4ο διαρκές Μνημόνιο που ετοιμάζουν), θα πρέπει να μπει ταφόπλακα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες μας. Έτσι, στα σχέδιά τους είναι η επαναφορά του «Κράτους Έκτακτης Ανάγκης» (Ματ, διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων κ.τ.λ.) με ακόμη πιο σκληρούς όρους από αυτό της Σαμαροβενιζελικής χούντας και ο νέος αντιαπεργιακός νόμος, με την κατάργηση του ν.1264, που θα περιορίσει δραστικά κάθε δικαίωμα αντίστασής μας και απεργίας.
Όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει διέξοδος για εμάς τους εργαζόμενους από τη βαρβαρότητα που ζούμε. Πρέπει να επιβάλουμε την Κατάργηση των μνημονίων, την Στάση Πληρωμών στους Τοκογλύφους και τη Διαγραφή όλου του Χρέους, την Έξοδο της χώρας από τον ζουρλομανδύα του Ευρώ και της Ε.Ε. Να επιβάλουμε να εφαρμοστεί μία άλλη οικονομική και πολιτική διαχείριση προς όφελος των εργαζομένων.
Απέναντι σ’ αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση δεν πρέπει να αφήσουμε τον Τσίπρα και την παρέα του να μας φορτώσουν ένα ακόμη δυσβάσταχτο μνημόνιο. Πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι, μέσα από την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς, με ανυποχώρητους αγώνες, αλληλεγγύη και ενότητα να μετατρέψουμε την προδοσία του σε αντίσταση και ανυπακοή μέχρι να διαλύσουμε μια και καλή τα Μνημόνιά τους. Να τσακίσουμε τους σύγχρονους εργοδότες-δουλέμπορους και να επιβάλλουμε ξανά το δίκιο του εργάτη, ανακτώντας την εργατική μας αξιοπρέπεια, προωθώντας την ανασυγκρότηση/ανασύνθεση του εργατικού κινήματος για να φτάσουμε στην τελική νίκη.

  • Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά
  • Κάτω τα μνημόνια
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου