Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Άλλη μία εργατική δολοφονία στην Amazon

Άλλη μία εργατική δολοφονία στην Amazon

Η Amazon είναι μια εταιρεία λιανικού εμπορίου, γνωστή για τα αμύθητα κέρδη, τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και τους ωμούς εκβιασμούς σε τοπικές κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει τη μικρότερη δυνατή -ως και μηδενική- φορολόγηση. Ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη και η περιουσία του αντιστοιχεί στο ιλιγγιώδες ποσό τον  131 δις δολλάρια.  

Την ίδια στιγμή η Αmazon είναι σύγχρονη εργασιακή γαλέρα, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας, δουλεύουν με εξαντλητικούς ρυθμούς και πίεση, ελέγχονται από τους προϊσταμένους τους ηλεκτρονικά ακόμα και όταν βγαίνουν για φαί ή για τουαλέτα. Περίπου πριν από ένα χρόνο είχε κυκλοφορήσει  σε όλο τον κόσμο η είδηση ότι πολλοί από τους εργαζόμενους στις αποθήκες της, κατουράνε σε μπουκάλια, για να μη χάνουν χρόνο από τη δουλειά, ώστε να μην κινδυνέψουν με απόλυση. Ακομή και παιδική εργασία υπάρχει, καθώς στην Κίνα, παιδιά ηλικίας 16 – 18 ετών στρατολογούνται σε σχολεία και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να δουλέψουν για την Amazon στην κατασκευή κάποιων από τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που πουλάει σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα με υπερωρίες ακόμα και τη νύχτα. Τα λιποθυμικά επεισόδια ακόμη και οι θάνατοι εργαζομένων είναι μέρος της εφιαλτικές εργασιακής καθημερινότητας στην Amazon.
O 48χρονος Μπίλι Φόιστερ εργαζόταν ως αποθηκάριος στις αποθήκες της Amazon στην πόλη Έτνα του Οχάιο. Την ώρα που δούλευε αισθάνθηκε πόνο στην καρδιά και έπεσε στο πάτωμα. Ο εργαζόμενος βρισκόταν για 20 λεπτά πεσμένος στο πάτωμα μέχρι να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Την ίδια στιγμή προϊστάμενοι έδιναν εντολές στους υπόλοιπους σοκαρισμένους εργαζόμενους, να γυρίσουν στην εργασία τους. Ο χρόνος είναι χρήμα για τo αφεντικό της Amazon και ας περνάει πάνω από ανθρώπινες ζωές . Ο ίδιος εργαζόμενος πριν από μια εβδομάδα είχε επισκεφτεί το ιατρείο που οι γιατροί του είπαν έχει αφυδατωθεί, του έδωσαν κάτι να πει και του είπαν να γυρίσει στην εργασία του.
Από το Νοέμβριο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019 έχουμε έξι θανάτους εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο. Την ίδια στιγμή ο Τζεφ Μπέζος, καταργεί την ιατρική περίθαλψη για τους 1900 ημιαπασχολούμενους εργαζόμενους της αλυσίδας «Whole Foods», την οποία εξαγόρασε πρόσφατα. Υπολογίζεται ότι η παροχή αυτή στοίχιζε στον Μπέζος από 5.000 έως 15.000 δολάρια το χρόνο για κάθε εργαζόμενο. Ο Τζεφ Μπέζος βγάζει 3.182 δολάρια το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε 4 ώρες περίπου κάλυπτε τα συνολικά ετήσια ιατρικά έξοδα και των 1900 εργαζομένων του.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν απέναντί στην τρομοκρατία και τις επιθέσεις της εργοδοσίας, να οργανώσουν Σωματείο και να προχωρήσουν σε μαχητικούς αγώνες και απεργίες, ακόμα και κατάληψη των εργοστασίων της AmazonH νίκη στο εργοστάσια της General Motors με την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης, ήρθε μετά από μεγάλο και επίμονο αγώνα! Είμαστε κοινωνική πλειοψηφία και δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, παρά τις αλυσίδες μας! Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Amazon.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων