Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

18χρονος ντελιβεράς νεκρός εν ώρα εργασίας στην Άρτα

 

18χρονος ντελιβεράς νεκρός εν ώρα εργασίας στην Άρτα

Δεν είναι εργατικά ατυχήματα, είναι εργοδοτικά εγκλήματα

 

Νέο εργατικό «ατύχημα»- δολοφονία σημειώθηκε στις 17/9 στην Άρτα, με θύμα έναν 18χρονο διανομέα, εργαζόμενο στην πιτσαρία «Rusticana». Ο εργαζόμενος συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που είχε εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα, στην περιφερειακή οδό Άρτας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Η μαύρη λίστα των δολοφονημένων διανομέων δεν έχει τέλος. Ο κλάδος των διανομέων είναι από τους πιο βαθιά εκμεταλλευόμενους. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, ακόμα και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, με δικά τους έξοδα (βενζίνες, σέρβις) και εξοπλισμό, ενώ οι εργοδότες δεν τους παρέχουν καν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (προστατευτικά, κράνος κ.α.). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι δεκάδες νεκροί συνάδελφοι εν ώρα εργασίας και αμέτρητοι σοβαροί τραυματισμοί  που δεν έχουν καν δημοσιοποιηθεί.

Η τραγική κατάσταση που βιώνουμε στους χώρους δουλειάς πρόκειται να χειροτερέψει λόγω της σκληρής επίθεσης στα δικαιώματα μας από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεχίζοντας την μνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης της Εργασίας. Με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού ψήφισε μια σειρά αντεργατικών μέτρων και ΠΝΠ (τηλεργασία, μισός μισθός, αναστολή συμβάσεων, διευθυντικό δικαίωμα, απλήρωτες υπερωρίες κ.α.) επιβάλλοντας έτσι το δόγμα Νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη. Και όποιος εργαζόμενος τολμήσει να αντιδράσει σε αυτή την επίθεση βρίσκεται αντιμέτωπος με απόλυση, μήνυση, εκβιασμούς ή ακόμα και άγριους ξυλοδαρμούς.


ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!


Τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης κατάφερε να αναδείξει τα προβλήματα του κλάδου, να διεκδικήσει και να κερδίσει μετά από επίμονες κινητοποιήσεις την ψήφιση νόμου που προβλέπει: παροχή ΜΑΠ, πληρωμή τουλάχιστον 15% για χρήση και συντήρηση του δίκυκλου, πληρωμή εξόδων κίνησης κτλ.

Μόνο οι μαχητικοί και οι ανυποχώρητοι αγώνες μπορούν να σταματήσουν τον εργασιακό μεσαίωνα τον οποίο κυβέρνηση και εργοδότες θέλουν να μας επιβάλλουν. Μόνο με την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, με την αυτοοργάνωση μας, σε σωματεία και επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πόλη μπορούμε να σταματήσουμε τη βάρβαρη επίθεση που δεχόμαστε και να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματα μας. Για να τελειώνουμε μια και καλή με τις δολοφονίες εργαζομένων. Για να επιβάλλουμε παντού πως Νόμος Είναι το Δίκιο του Εργάτη.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για τον χαμό του συναδέλφου και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ