Η εταιρεία – κολοσσός Amazon είναι κυρίως γνωστή για τις συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Ανήκει στον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται (μέσα σε 1 ημέρα η περιουσία του αυξήθηκε κατά 13 δις δολάρια). Μια τυπική ημέρα στις αποθήκες της εταιρείας περιλαμβάνει αφόρητη πίεση, εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, έλεγχο των κινήσεων των εργαζομένων με ηλεκτρονικά βραχιόλια, απαγόρευση των διαλειμμάτων, λιποθυμικά επεισόδιά, ακόμα και θανάτους (6 θάνατοι εργαζομένων μεταξύ 11/2018 – 4/2019). Όλα αυτά με αντάλλαγμα μισθούς – ψίχουλα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι 800.000 εργαζόμενοι της Amazon μετά τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου τους, Μπίλι Φόιστερ, το 2019 (βρισκόταν για 20 λεπτά πεσμένος στο πάτωμα μέχρι να λάβει τις πρώτες βοήθειες) έχουν εντείνει τις προσπάθειές του για την ίδρυση σωματείου. 5.800 εργαζόμενοι στην αποθήκη στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα καλούνται να στείλουν επιστολική ψήφο ως τις 29 Μαρτίου, για το αν επιθυμούν να εκπροσωπούνται από συνδικάτο. Αν αυτό πραγματοποιηθεί θα ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εταιρείας να κάνουν το ίδιο και έτσι θα ιδρυθεί το πρώτο συνδικάτο εργαζομένων της Amazon στις ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι της Amazon, σε αυτή τους την προσπάθεια, δέχονται αφόρητες πιέσεις από την εταιρεία, που αν και διαλαλεί ότι δεν είναι αντίθετη στην ένταξη των υπαλλήλων της σε συνδικάτο, έχει εξαπολύσει μια τεράστια εκστρατεία κατά του συνδικαλισμού. Σε αυτά τα πλαίσια προσέλαβε έναν σύμβουλο αντι – συνδικαλισμού, της εταιρείας «RWP Labor». Η συγκεκριμένη εταιρεία εγγυάται «έναν ελεύθερο από τον συνδικαλισμό χώρο εργασίας», διαφημίζοντας πως έχει καταφέρει στο παρελθόν να αποκρούσει κινήσεις εργαζομένων να στήσουν σωματεία και ότι εκπαιδεύει τους επικεφαλής των εταιρειών στην πειθώ προς τους εργαζόμενους με σκοπό την πρόληψη του συνδικαλισμού. Μετά από τη συνεργασία Amazon- RWP Labor παντού στην αποθήκη της Αλαμπάμα – ακόμα και στις τουαλέτες - υπάρχουν πανό και πινακίδες κατά του συνδικαλισμού. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν καθημερινά ηλεκτρονικά μηνύματα που τους πιέζουν να ψηφίσουν «όχι», με τη δικαιολογία ότι το σωματείο θα τους τρώει λεφτά.
Η Amazon κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει τους εργαζόμενούς της να συνδικαλιστούν γιατί γνωρίζει πόσα μπορούν να κερδίσουν μέσα από την ίδρυση ενός σωματείου. Ήδη οι διαδηλώσεις και οι μικρές απεργίες από την αρχή της πανδημίας με αίτημα καλύτερες υγειονομικές συνθήκες και αύξηση μισθών ανάγκασαν την εταιρεία να αυξήσει το ωρομίσθιο στα 15 δολάρια. Τα αφεντικά τρέμουν την οργάνωση των εργαζόμενων και όσα μπορούν να καταφέρουν μέσα από αυτή. Γι’ αυτό και σε όλο τον κόσμο αφεντικά και κυβερνήσεις καταφεύγουν σε τέτοιες αντιδραστικές μεθόδους, σε εκφοβισμούς και απειλές, σε ψήφιση νόμων που απαγορεύουν τον συνδικαλισμό και τις απεργίες. Οι εργαζόμενοι, στην Amazon και παντού, πρέπει να αντισταθούμε απέναντί στην τρομοκρατία και τις επιθέσεις της εργοδοσίας, να οργανωθούμε και να δώσουμε σκληρούς αγώνες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την αξιοπρέπειά μας. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Amazon!
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ