Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΨΙΧΟΥΛΑ

 

Το Σάββατο 11/09, στα πλαίσια έναρξης της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός έκανε τις ετήσιες κυβερνητικές εξαγγελίες. Πέρα από το γνωστό οχετό ψεύδους σχετικά με τη διαχείριση των κρίσεων, την «έξοδο από το τούνελ» της πανδημίας και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρθηκε και στους νέους. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των νέων ανέργων υποσχέθηκε επιδότηση 1.200 ευρώ σε νέους ηλικίας 18-29 χρονών που θα προσληφθούν για πρώτη φορά το 2022. Για την ακρίβεια, τα 600 ευρώ θα πάνε στην τσέπη του εργοδότη και τα υπόλοιπα θα δοθούν στον εργαζόμενο (!). Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ενίσχυση θα έχει διάρκεια έξι μηνών, δηλαδή ο εργαζόμενος θα παίρνει μόλις 100 ευρώ επιπλέον για 6 μήνες. Αντίστοιχα στο καθεστώς μερικής απασχόλησης το ποσό κατεβαίνει στο μισό.

Το χαρτζιλίκι-επίδομα σε συνέχεια κι άλλων αποτυχημένων προγραμμάτων τύπου voucher νέων κτλ. δεν παρέχει καμία εξασφάλιση στους νέους. Οι εργοδότες αφού τσεπώσουν το χρήμα, μπορούν να απολύουν σωρηδόν τους εργαζόμενους ή άνετα να εκβιάζουν για αντικατάσταση μέρους του μισθού με το επίδομα, όπως βιώσαν πολλοί εργαζόμενοι με τις αναστολές εργασίας. H κυβέρνηση επιλέγει να «καλωσορίσει» τους νέους στην ζούγκλα-αγορά εργασίας με δύο τρόπους: Αφενός, με τον εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη που θέλει να μας μετατρέψει σε σύγχρονους σκλάβους χωρίς κανένα εργατικό και συνδικαλιστικό δικαίωμα και αφετέρου, με επιδόματα-ελεημοσύνες και όχι πραγματικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων όπως η πραγματική αύξηση μισθού και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί και νέοι ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος στην κυβέρνηση-παρωδία της ΝΔ που βάζει τις ζωές μας σε κίνδυνο και να προετοιμάσουμε την Αντεπίθεσή μας. Με μαζικούς, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να παλέψουμε για να στείλουμε τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους εκεί που τους αξίζει: στα σκουπίδια της ιστορίας. Να αγωνιστούμε για μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.


ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ