Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η Κυβέρνηση προχωράει στο «φακέλωμα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων

«Τηλεργασία», «τηλε-ψηφοφορία»... «τηλε-απεργία»

Με τη διάθεση του λογισμικού ψηφοφορίας «ΖΕΥΣ» στα σωματεία η κυβέρνηση προχωράει στην εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου. Τα Υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι για την έγκαιρη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, οι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να επικοινωνούν με το ΕΔΥΤΕ μέσω του λογισμικού ΖΕΥΣ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών. Ο νόμος Χατζηδάκη ορίζει ως υποχρεωτική την ψηφιακή ψηφοφορία στις εκλογές των σωματείων αλλά και στις άλλες διαδικασίες που το απαιτούν, όπως η κήρυξη απεργίας. Συγκεκριμένα η παρ. 1 του άρ. 13 του ν. 1264/1982, όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 87 του ν. 4808/2021 προβλέπει ότι:

«Η ψηφοφορία γίνεται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως, με διασφάλιση και στις δύο περιπτώσεις της ταυτοπροσωπίας των ψηφοφόρων. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέχουν υποχρεωτικά στα μέλη τους τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας με διασφάλιση της μυστικότητας των ψήφων. Σχετικό λογισμικό διατίθεται χωρίς αντάλλαγμα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η συνδικαλιστική οργάνωση μπορεί να επιλέξει την αξιοποίηση άλλου προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας».

Φυσικά κανείς δεν εγγυάται το αδιάβλητο και την εγκυρότητα που προσφέρει ούτε το συγκεκριμένο λογισμικό αφού για να δώσουμε μόνο ένα παράδειγμα, στις τελευταίες εκλογές της ΠΟΣΥΠ καταγγέλθηκε πως βρέθηκαν ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια περισσότερα από τους ψηφίσαντες, ταυτόχρονη ψηφοφορία υποψηφίων από διαφορετικούς συνδυασμούς και διαλογή και καταμέτρηση λευκών ψηφοδελτίων, τα οποία όμως δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία. Το «αδιάβλητο» της διαδικασίας όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας ακυρώνονται οι εκλογικές διαδικασίες που δεν την εφαρμόζουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αναγνωρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο που έχει εκλεγεί, τα μέλη του δεν θα καλύπτονται από τις διατάξεις περί συνδικαλιστικής προστασίας και η συνδικαλιστική οργάνωση θα θεωρείται ότι δεν έχει διοίκηση, η οποία θα πρέπει να ορισθεί από το Δικαστήριο. Επίσης, για όσο διάστημα δεν υπάρχει διοίκηση, η συνδικαλιστική οργάνωση δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα είναι προβληματική η καθημερινή λειτουργία της, η σύγκληση γενικών συνελεύσεων και η κήρυξη απεργίας (για την οποία είναι και πάλι υποχρεωτική η «δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου» και φυσικά το 50%+1 του ΣΥΡΙΖΑ).

Η τηλεργασία έχει ήδη αποξενώσει τους εργαζόμενους και τους έχει απομακρύνει πολύ από τα σωματεία, τα όργανα συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Με την εφαρμογή και της τηλε-ψηφοφορίας η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να παραλύσει πλήρως τις συλλογικές διαδικασίες, να αποδυναμώσει τη λειτουργία των σωματείων και να τα μετατρέψει σε ηλεκτρονικές φόρμες. Είναι άλλο ένα βήμα στο χτύπημα των αγώνων και των αγωνιστών, στο τσάκισμα των απεργιών και του συνδικαλισμού, στην αυγή του εργασιακού μεσαίωνα του ν. Χατζηδάκη. Η πλήρης απονομιμοποίηση της κυβέρνησης κάνει πλέον επιτακτική την ανάγκη τους για «καταστολή» με κάθε διαθέσιμο τρόπο, των μέσων αντίδρασης των εργατικών και λαϊκών μαζών.

Είναι κρίσιμο να κρατήσουμε ζωντανές τις διαδικασίες που διαμορφώνουν τα σωματεία (όσες αδυναμίες κι αν εμφανίζουν αυτά) και τον ίδιο τον εργατικό αγώνα. Η παρουσία στο χώρο εργασίας, η συζήτηση και συνδιαμόρφωση, η κοινή δράση είναι αυτά που δίνουν αποτελέσματα όπως του e-food, της Cosco, των εκπαιδευτικών. Οργανωνόμαστε και παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας ενάντια σε «τηλεδιασκέψεις» και «τηλε-ψηφοφορίες», ενάντια στο ν. Χατζηδάκη, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ