ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στις 25/10, εκπαιδευτικά σωματεία προχώρησαν σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στις διώξεις εκπαιδευτικών, στα πλαίσια της ημέρας πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Ταυτόχρονα, κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν και από τις κατά τόπους ΕΛΜΕ και Συλλόγους (Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Καρδίτσας), στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των περιοχών τους.
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ «καταγγέλλει για μία ακόμα φορά τη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια σε αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Μετά τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και τις αλλεπάλληλες προσφυγές του ΥΠΑΙΘΑ στα δικαστήρια, προκειμένου να απαγορεύσει κάθε μορφή κινητοποίησης των εκπαιδευτικών, η προσπάθεια τρομοκράτησης συνεχίζεται με συνεχείς παραπομπές σε πειθαρχικά, κλήσεις από εισαγγελείς και ΕΔΕ».
Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι διώξεις εκπαιδευτικών συνδικαλιστών καθώς και οι αυθαιρεσίες Διευθυντών Εκπαίδευσης.
Στο Ρέθυμνο, παρέμβει εισαγγελέας, έπειτα από καταγγελία μαθητή, και 4 καθηγήτριες κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να δώσουν εξηγήσεις για τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/9, φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου να κάμψουν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών με όλα τα μέσα.
Στη Θεσσαλονίκη, ο εκπαιδευτικός Ηλίας Σμήλιος, μέλος του Δ.Σ. του Ζ’ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης, παραπέμπετε από τη διευθύντρια Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Η Πειθαρχική του δίωξη γίνεται με βάση τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για «ανάρμοστή ή αναξιοπρεπή συμπεριφορά υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας». Ουσιαστικά, διώκεται για την πολιτική του δράση, επειδή συμμετείχε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών των κατοικιών των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds. Μάλιστα η δίωξή του γίνεται παρότι η αρχική καταδίκη του στα αστικά δικαστήρια δεν έχει τελεσιδικήσει.
Στην Αθήνα, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τρεις συναδέλφους σε σχολεία του Συλλόγου Π.Ε. «Ο Περικλής», επειδή αδυνατούσαν να παρέχουν τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο της κακοκαιρίας των τριών ημερών του περασμένου Φεβρουαρίου, που οι σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
Επίσης, στην Αθήνα, ο διευθυντής Εκπαίδευσης στη ΔΔΕ Α’ Αθήνας, ασκεί το διοικητικό του έργο με εκφοβισμούς, απειλές και διώξεις, διώκοντας 3 εκπαιδευτικούς του 4ου ΓΕΛ Γαλατσίου για τη συμμετοχή τους στην Απεργία – Αποχή, και ενός του 1ου ΓΕΛ Φιλαδέλφειας επειδή τόλμησε να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του για κενά σε σχολείο που υπηρετεί.
Στον Πειραιά, μετά τις πειθαρχικές διώξεις 7 συναδέλφων στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς αλλά και 2 ακόμη που το 2020 συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου (όπου και τους συνέλαβαν μαζί με άλλους 62 αγωνιστές) για «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφοράς», ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Πειραιά ξαναχτυπά. Αυτήν τη φορά στέλνει στο πειθαρχικό ξανά τον Γιώργο Καββαδία, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά γιατί άσκησε δημόσια κριτική στις προγραμματικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Με την ίδια κατηγορία παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο και ο συνάδελφος Νεκτάριος Χατζηανδρέου. Ο ακραίος αυταρχισμός του Διευθυντή Δ.Ε. Πειραιά που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του υπουργείου στην περιοχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Επιχειρεί να ποινικοποιήσει κάθε κριτική ή διαφορετική άποψη, να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική δράση, με απώτερο στόχο να τσακίσει τους αγώνες και τις κατακτήσεις του εκπαιδευτικού αλλά και του εργατικού κινήματος.
Οι διώξεις ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών θα αυξάνονται όσο η κυβέρνηση εντείνει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της και προχωρά σε πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια. Οι εκπαιδευτικοί όλο το προηγούμενο διάστημα δίνουν έναν σημαντικό αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, έναν αγώνα που η κυβέρνηση και το Υπουργείο προσπαθούν να κάμψουν με όλα τα μέσα.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στο Υπουργείο Παιδείας, οι εκπρόσωποι των σωματείων εντόπισαν ανάμεσα στους διαδηλωτές άγνωστα άτομα που όταν ρωτήθηκαν, δήλωσαν μέλη της Ασφάλειας. Το γεγονός καταγγέλθηκε και μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις αποδοκιμασίες των εκπαιδευτικών, οι ασφαλίτες απομακρύνθηκαν. Επίσης, οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν τη στάση του Υπουργείου καθώς ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους.
Οι διώξεις ενάντια στη συνδικαλιστική δράση των εκπαιδευτικών έχουν ξεσηκώσει ήδη ένα κύμα καταδίκης σε όλη τη χώρα και κάτω από αυτήν την πίεση υπήρξε αναδίπλωση σε μία σειρά πειθαρχικές παραπομπές, που μπήκαν στο αρχείο. Η στήριξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί, ώστε να μπορέσουν, μέσα από τα σωματεία και τις συνελεύσεις τους, να οργανώσουν μαχητικούς αγώνες που θα εμποδίσουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τη μετατροπή της σε ένα «εμπόρευμα για λίγους».
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!
Με αγώνες απαντάμε στον αυταρχισμό Διοίκησης και Υπουργείου Παιδείας!
Να παρθούν πίσω όλες οι διώξεις .
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, τον μαχητικό συνδικαλισμό, την αλληλεγγύη και το δικαίωμα στην απεργία. Κατάργηση των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που ποινικοποιούν την συνδικαλιστική, πολιτική και κοινωνική δράση, του νόμου Χατζηδάκη και του νόμου Βορίδη
Υπερασπίζουμε και διευρύνουμε την απεργία – αποχή από κάθε είδους αξιολόγηση.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ