Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Όλοι στη συγκέντρωση των ΕΛΜΕ ΣΕΠΕ, Παρασκευή 31/1, 12πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου τρίωρη στάση εργασίας 11πμ – 2μμ

Για το 2025 ο υπουργός παιδείας Πιερρακάκης δήλωσε ότι: «Τα περισσότερα ζητήματα είναι δρομολογημένα να λυθούν εφέτος. Κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές.». Και για του λόγου το αληθές το φως της δημοσιότητας είδαν μερικά από τα μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Η δημιουργία ενός δικτύου 22 Ωνάσειων Πρότυπων Σχολείων (11 Γυμνασίων και 11 Γενικών Λυκείων),η εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου, σαν ένας δεύτερος τρόπος εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, ξεκινώντας από τα Πρότυπα και Πειραματικά, το πρόγραμμα «Ανοιχτό Σχολείο» για τη λειτουργία των σχολείων το Σαββατοκύριακο με ευθύνη των Δήμων, η επαναφορά του γραπτού διαγωνισμού, που μαζί με το προσοντολόγιο θα αποτελούν τα κριτήρια επιλογής διορισμό των μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, νομοσχέδιο για τη σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων των Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά μόνο με εκπροσώπους του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους. Επιπλέον θα προωθήσει την αυτονομία της σχολικής μονάδας, θα δώσει εξουσίες στους διευθυντές που ανάμεσα στα άλλα θα προκρίνουν και ποιους εκπαιδευτικούς θα αξιολογούν κ.ά..

Την ίδια ώρα το υπουργείο εφαρμόζει τις προσλήψεις αναπληρωτών εκτός πινάκων ΑΣΕΠ ακόμη και συνταξιούχων εκπαιδευτικών(!) σε τοπικό επίπεδο με ευθύνη των διευθυντών εκπαίδευσης και των περιφερειακών διευθυντών. Με τον τρόπο αυτό κατηγορεί τους εκπαιδευτικούς γιατί αρνούνται να εργαστούν σε απομακρυσμένες περιοχές και μετακυλεί σε αυτούς τις δικές του ευθύνες για τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό προσωπικό ακόμα και σήμερα. Γιατί το υπουργείο κρατά τους πίνακες κλειστούς; Γιατί αγνοεί τους πενιχρούς μισθούς μόνιμων και αναπληρωτών που σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους ζωής (ενοίκια, μεταφορικά, αυξήσεις σε super market, ενέργεια κ.α.) κάνουν αδύνατη την επιβίωση των συναδέλφων; Γιατί αποκρύπτει ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται για μόνο λίγους μήνες και μάλιστα με το νέο νόμο της Κεραμέως για αύξηση των απαραίτητων ενσήμων για τη χορήγηση ταμείου ανεργίας, οι συνάδελφοι θα μένουν χωρίς μισθό για περίπου μισό χρόνο; Η απάντηση είναι ότι η πραγματική του επιδίωξη είναι να σπάσει τον ενιαίο και αδιάβλητο τρόπο προσλήψεων, να οδηγήσει τη νέα γενιά εκπαιδευτικών σε μία μόνιμη κατάσταση μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς ημιαπασχόλησης και τους συνταξιούχος να εργάζονται μέχρι να πεθάνουν αφού οι συντάξεις θα είναι πενιχρές.

Η ίδρυση των Ωνάσειων θα αποτελέσει οδηγό για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων και την αυτονομία της σχολικής μονάδας. Ένα δημόσιο σχολείο υφαρπάζεται από τους μαθητές της γειτονίας τους, καθώς σε αυτό θα εγγράφονται μαθητές με εξετάσεις και διαγνωστικά τεστ, σε ποσοστό μόνο κατά ελάχιστο 40% έως 60% από όλη τη Δημοτική Ενότητα. Το υπόλοιπο 60% έως 40% των μαθητών/τριών του σχολείου είτε θα μετακινηθούν στα γύρω σχολεία στοιβαγμένοι στις περισσότερες περιπτώσεις σε υπεράριθμα τμήματα (π.χ. Εύοσμος- Θεσσαλονίκης), είτε θα μετακινηθούν σε σχολεία άλλων Δήμων. Καταργείται με αυτόν τον τρόπο η απρόσκοπτη πρόσβαση στο σχολείο της γειτονιάς τους. Τα Ωνάσεια σχολεία θα λειτουργούν αυτόνομα και μόνο κάτω από την επίβλεψη του υπουργείου. Η Διοικούσα Επιτροπή των Ωνάσειων (5 μέλη διορισμένα από τον υπουργό και 4 από το Ωνάσειο)αξιολογεί τη σχολική μονάδα, αποφασίζει για τον αποχαρακτηρισμό της ως Ωνάσειο σχολείο μετά από εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, αξιολογεί και επιλέγει διευθυντή και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου προσλαμβάνονται και αξιολογούνται από τη διοικούσα επιτροπή. Αξιολογούνται ανά διετία και τρεις μήνες πριν τη λήξη της τετραετούς θητείας τους, ενώ ανάμεσα στα άλλα κριτήρια και από την απόδοση των μαθητών τους. Στα Ωνάσεια θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, επιπλέον του ωρολογίου προγράμματος και οι εκπαιδευτικοί θα απασχολούνται υποχρεωτικά έως και 24 ώρες τον μήνα, ενώ προβλέπεται και η καλοκαιρινή τους λειτουργία.

Η «αποστολή» των Ωνάσειων σαν σχολεία του 21ου αιώνα, δεν είναι άλλη από τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στα Ωνάσεια αποτυπώνονται ανάγλυφα η αυτονομία της σχολικής μονάδας: α) προσλήψεις και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα, β) κατάργηση της σχολικής περιφέρειας, γ) το σπάσιμο των ενιαίων αναλυτικών προγραμμάτων, δ) κατηγοριοποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών, ε) αναζήτηση οικονομικών πόρων- χορηγιών και διαχείριση τους από την σχολική μονάδα. Η κατάργηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, της οργανικής θέσης, του ωραρίου, της διαφοροποίησης των μισθών δια μέσου των υπερωριών, της πρόσληψης και της παραμονής στη θέση εργασίας μετά από σκληρή αξιολόγηση είναι η άλλη όψη του νομίσματος των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Σκοπός της ίδρυσης των σχολείων αυτών δεν είναι βέβαια η «αναβάθμιση των ευάλωτων περιοχών», αλλά η υποβάθμιση των υπόλοιπων σχολείων των περιοχών αυτών και η προώθηση της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ο εξαναγκασμός τους σε αναζήτηση «χορηγών». Μόνο που «χορηγοί» είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν και το μόνο που απομένει είναι η οικονομική αφαίμαξη των γονέων για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Η μάχη της αξιολόγησης ανάχωμα στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης

Από «τις μεταρρυθμίσεις» του υπουργείου για τη διετία 2025-27 φαίνεται καθαρά η πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσει γοργά με μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό που εμποδίζει να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, παρ’ όλο που μερικά είναι ήδη ψηφισμένα(αυτονομία της σχολικής μονάδας), είναι ο αγώνας των εκπαιδευτικών εδώ και τέσσερα χρόνια ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου με τις εξετάσεις τύπου PISA και την ατομική αξιολόγηση. Παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις των δικαστηρίων για παράνομες απεργίες, παρά την τρομοκρατία με τις κλήσεις σε πειθαρχικά των απεργών εκπαιδευτικών, ο αγώνας συνεχίζεται και βάζει φρένο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αναβαθμίζει την επίθεση με τις μαζικές και παράνομες κλήσεις για παραπομπή σε πειθαρχικά. Το υπουργείο τρομοκρατεί, κερδίζει χρόνο και επιδιώκει να κάμψει το ποσοστό των απεργών. Η συμμετοχή σε απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν αποτελεί λόγο για παραπομπή σε πειθαρχικό. Από τα Ωνάσεια μέχρι την εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διαρκή υποχρηματοδότηση της φαίνονται καθαρά οι προθέσεις της κυβέρνησης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο αγώνας των εκπαιδευτικών πρέπει να συνεχιστεί, η τρομοκρατία υπουργείου και κυβέρνησης πρέπει να σπάσει με μαζικές κινητοποιήσεις και μέτωπο αγώνα με γονείς-μαθητές. Οι διαρκείς και μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις κλήσεις σε πειθαρχικά, ενάντια στη δημιουργία Ωνάσειων σχολείων πρέπει και μπορεί να συνεχιστούν και να μαζικοποιηθούν ακόμη περισσότερο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις τους δολοφονούν Νέους-Εργαζόμενους-Δημόσια Σχολεία– Μορφωτικά και Εργασιακά δικαιώματα!

Μακριά από την ηττοπαθή και προδοτική πολιτική της πλειοψηφίας της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ που δίνει χρόνο και περιθώριο στην κυβέρνηση να ασκεί πιέσεις και να τρομοκρατεί τους συναδέλφους/ισσες, η βάση των εκπαιδευτικών πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της. Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και με Επιτροπές Αγώνα που θα οργανώνουν τις κινητοποιήσεις και θα ενεργοποιούν τους συναδέλφους /ισσες, θα αντιμετωπίζουν τους αξιολογητές που τρυπώνουν στα σχολεία.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν ξεχνούν και δεν συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Κυρίως όμως κλόνισαν την κυβέρνηση και άνοιξαν τη δυνατότητα για να εκφραστεί η πλειοψηφία της κοινωνίας και να αντιπαρατεθεί με την κυβερνητική πολιτική που διαλύει και ιδιωτικοποιεί τα πάντα.

  • Να σταματήσουν όλες οι διώξεις και τα πειθαρχικά! Κάτω τα χέρια από την απεργία!

  • Να καταργηθούν οι νόμοι για την αξιολόγηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Συμμετέχουμε μαζικά στην Απεργία – Αποχή από όλες τις αξιολογήσεις.

  • Να μην λειτουργήσει κανένα Ωνάσειο Σχολείο πουθενά. Όχι στην κατάργηση του 6ου Γυμνασίου και 3ου ΓΕΛ Ευόσμου, του 12ου Γυμνασίου και 16ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τηλ. 2310265730 , e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com