Τρίτη 24 Απριλίου 2018

To IKΑ προσφέυγει δικαστικά εναντίον εγκύου εργαζόμενης που κινδύνεψε να αποβάλλει εν ώρα εργασίας

Έγκυος εργαζόμενη κινδύνεψε να αποβάλλει εν ώρα εργασίας.

Άλλο ένα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης!

Εγκυμονούσα εργαζόμενη που δούλευε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης κινδύνεψε να αποβάλλει εν’ ώρα εργασίας. Η πρόσληψή της έγινε στις 25 Απριλίου 2017. Μετά από τρεις μέρες ένιωσε έντονη σωματική καταπόνηση λόγω ορθοστασίας/περπατήματος και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία. Παρουσιάστηκαν έντονες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, με αποτέλεσμα να λάβει αναρρωτική άδεια και ιατρικές συστάσεις για ακινησία. Επειδή δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει 10 ημέρες εργασίας και τα αντίστοιχα ένσημα, δεν πληρώθηκε την αναρρωτική της άδεια από τον εργοδότη ούτε και αποζημιώθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα.
Η εργαζόμενη έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας (ΣΕΠΕ) και αίτηση για αναγγελία εργατικού ατυχήματος στο ΙΚΑ. Η ΣΕΠΕ χαρακτήρισε το συμβάν ως εργατικό ατύχημα και η τοπική διοικητική επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) του ΙΚΑ έκανε δεκτή την αίτηση αναγγελίας εργατικού ατυχήματος. Μέχρι και η εργοδοσία του Μουσείου αποδέχτηκε το συμβάν ως εργατικό ατύχημα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τη Διοίκηση του ΙΚΑ Νέου Κόσμου, που όχι μόνο αρνούνταν κατηγορηματικά να το αποδεχτεί ως εργατικό ατύχημα, αλλά με νομική απόφαση το χαρακτήρισε “κοινή νόσο” με αποτέλεσμα η εργαζόμενη να μην πληρωθεί την προβλεπόμενη αποζημίωση από το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τους συναδέλφους της, η διοίκηση του ΙΚΑ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι δεν έπρεπε να «πιάσει δουλειά» εφόσον ήταν έγκυος (!). Η εργαζόμενη υπέβαλλε ένσταση.
Η φασίζουσα διοίκηση του ΙΚΑ δεν σταμάτησε ούτε εκεί. Απέρριψε την ένστασή της και προσέφυγε δικαστικά εναντίον της δικής της αρμόδιας επιτροπής (Τ.Δ.Ε ΙΚΑ) που έκανε δεκτή την ένσταση της εγκύου. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι πρέπει να παλεύουμε μέχρι εσχάτων για τα αυτονόητα! Οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές και οι υπηρέτες τους ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας, την αξιοπρέπειά μας, τις ελευθερίες μας μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Ας θυμηθούμε και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που νομιμοποιεί την απόλυση εγκύων εργαζόμενων.
Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να εξεγερθούμε απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν επιβάλει. Με την οργάνωσής μας στους χώρους δουλειάς και τους αποφασιστικούς μας αγώνες να καταργήσουμε τα απάνθρωπα μνημόνια στην πράξη και να απαλλαγούμε μια και καλή από την αδικία του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων