Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Να σταματήσουμε τα μνημόνια στην Υγεία και παντού. Όχι στην απάτη της αξιολόγησης


Ενότητα, οργάνωση, αγώνας.
Να σταματήσουμε τα μνημόνια στην Υγεία και παντού.
Όχι στην απάτη της αξιολόγησης

Όσο συνεχίζεται η λεγόμενη «4η αξιολόγηση», τόσο μεγαλώνει η προπαγάνδα της άθλιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια στο τέλος Αυγούστου του 2018. Αποκρύπτουν ότι 4ο μνημόνιο έχει ήδη ψηφιστεί για το 2019 και 2020 και ότι τα αιμοσταγή πλεονάσματα και η εποπτεία θα συνεχιστούν μέχρι το 2060. Επιπλέον, η κυβέρνηση προσδέθηκε στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, δίνοντας γη και ύδωρ (βάσεις, νέοι γύροι εξοπλισμών, συμμετοχή στον άξονα Ισραήλ-Αιγύπτου) που μαζί με την ένταση του ανταγωνισμού με την Τουρκία θα μας εμπλέξει σε πολεμικές συγκρούσεις.


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Στην Ελλάδα των Μνημονίων, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία έχουν φτάσει στο 5% του ΑΕΠ από 10% τα πρώτα χρόνια της κρίσης!!! Τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες και συσσωρεύουν νέα χρέη.
Όσες παρεχόμενες υπηρεσίες προσφέρονται, οφείλονται στην προσπάθεια των εργαζομένων που δίνουν καθημερινά τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία. Μάλιστα ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί δραματικά. 25.000 αποχώρησαν την τελευταία επταετία (7.500 τα τελευταία τρία χρόνια) ενώ οι προσλήψεις είναι ανύπαρκτες. Άλλο που η κατάπτυστη κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, προγράμματα ΟΑΕΔ).
Την ίδια στιγμή, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ακούγεται σαν ανέκδοτο, με επακόλουθο να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία, από τα επείγοντα μέχρι τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
Τη «λύση» σε αυτό δίνει το υπουργείο Υγείας με το νέο νομοσχέδιο, όπου καταργείται η αυτόνομη λειτουργία Νοσοκομείων εντός της κάθε Περιφέρειας. Θα υπάρξουν καταργήσεις Νοσοκομείων, που θα λειτουργούν ως παραρτήματα (χωρίς αυτόνομο οργανισμό) άλλων Νοσοκομείων. Τα σημερινά διασυνδεόμενα Νοσοκομεία θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας. Επίσης, θα υπάρξουν ενοποιήσεις μεγάλων Νοσοκομείων με Ενιαίο Οργανισμό και λειτουργία, με προφανή κατάληξη την σταδιακή απορρόφησή τους στο Νοσοκομείο που θα επιλεγεί ως έδρα του Νομικού Προσώπου. Τα οργανικά τμήματα θα μειωθούν σε 1.400, από 2.100 που λειτουργούν σήμερα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).
Επίσης, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού των οργανικών θέσεων που προέβλεπε το Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων (ΠΔ 87/1986), στο 2,6. Ο συντελεστής είναι αυτός που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ και ο οποίος σήμερα είναι το 3 (προκύπτει σε σχέση με τις κλίνες, δηλ. 300 οργανικές θέσεις για 100 κλίνες).
Με βάση την μείωση των οργανικών θέσεων προκύπτει ότι θα υπάρξει υπεράριθμο προσωπικό και στις τρεις υπηρεσίες των νοσοκομείων (Επιστημονική, Διοικητική, Τεχνική) οπότε αναγκαστικά κάποιοι θα βρεθούν εκτός συστήματος, οπότε και επανέρχεται ο κίνδυνος διαθεσιμοτήτων, υποχρεωτικών μετατάξεων του προσωπικού, ακόμα και ιδιωτικοποίηση των εν λόγω υπηρεσιών.
Για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι για τη σωτηρία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από την πλήρη κατάρρευση και παρά την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια που ευαγγελίζεται ο Τσίπρας, απαιτούνται διαρκή μέτρα όλο και μεγαλύτερης βαρβαρότητας, με την συντριβή των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή.
Εδώ έρχεται να παίξει τον ρόλο της και η λεγόμενη αξιολόγηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η διαστρέβλωση της έννοιας των λέξεων αποτελεί γνωστή πρακτική παλιών και νέων μνημονιακών. Η αξιολόγηση είτε αυτή είναι ηλεκτρονική είτε όχι, μπορεί να παρουσιάζεται αθώα, αν λάβουμε όμως υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να δούμε την πραγματική της διάσταση. Και αυτή είναι ότι αποτελεί ένα μέσο για την υλοποίηση των κατάπτυστων σχεδίων τους, είναι το γάντι που ρίχνουν στους εργαζόμενους, μια πρόκληση απέναντί τους, τους ταπεινώνει, επί της ουσίας καταστρέφει και διαλύει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας και τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή.
Ας μην μας διαφεύγει και το κερασάκι στην τούρτα, η επιχείρηση στραγγαλισμού κάθε δυνατότητας για αντίσταση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την κήρυξη απεργιών και αφαιρώντας κάθε είδους συνδικαλιστικό δικαίωμα. Στόχος, η βίαιη προσαρμογή των εργαζομένων, και κυρίως της νεολαίας, σε μια νέα πραγματικότητα κυριολεκτικά χωρίς δικαιώματα και πραγματικούς μισθούς.
Εμείς, οι εργαζόμενοι, έχουμε μάθει πια ότι δεν θα έχουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που θα κατακτήσουμε. Αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν έτσι θα μας μετατρέψουν σε σκλάβους των ορέξεών τους.
Στην ουσία, μας υποχρεώνουν απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στη διάλυση των νοσοκομείων, της δημόσιας και δωρεάν υγείας, απέναντι στην ταπείνωσή μας, στη διάλυση των μισθών και των εργασιακών μας σχέσεων να αντισταθούμε.
Αντίσταση θα είναι η αποχή μας από την κατάπτυστη αξιολόγηση. Δεν μπορεί όμως να περιοριστεί μόνο σε αυτό. Όπως εκείνοι συνεχίζουν την επίθεσή τους θα πρέπει κι εμείς να δείξουμε αποφασιστικότητα και να συνεχίσουμε όσο χρειάζεται με απεργίες, διαδηλώσεις, ακόμα και καταλήψεις στους χώρους της δουλειάς. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο να φορτώνουν στις πλάτες μας την δική τους αποτυχία!
Ως «Αντεπίθεση των Εργαζομένων», στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ταξικής ενότητας και αυτοοργάνωσης, καλούμε κάθε συνάδελφο-ισσα, που ασφυκτιά με την κατάσταση στα νοσοκομεία, τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή μας, να συγκροτήσουμε Επιτροπές Αγώνα και να παλέψουμε για:

  • Κατάργηση όλων των μνημονίων.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • Κατάργηση του μισθολογίου εξαθλίωσης. Ακώλυτη Μισθολογική Εξέλιξη. Επαναφορά μισθών -συντάξεων.
  • Καμία «αξιολόγηση», καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.
  • Καμία σύμπτυξη τμημάτων, συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου.
  • Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι – συμβάσεις αορίστου χρόνου τώρα.
  • Διαγραφή του χρέους, γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
  • Έξοδο από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και τη δικτατορία της Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.
  • Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.




Αντεπίθεση των Εργαζομένων στην Υγεία
antepithesitonergazomenon.blogspot.com
email: antepithesitonergazomenon@gmail.com