Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Νέα εγκύκλιος Υπουργείου Εργασίας: Αντεργατικό βαρέλι δίχως πάτο

 Λίγες μόλις μέρες μετά την κατάπτυστη εγκύκλιο για τον περιορισμό της απεργίας, το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για την άμεση και καθολική εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Στην εγκύκλιο περιέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των πιο σκληρών σημείων του νόμου (10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις, Κυριακές κ.α.). Πιο συγκεκριμένα:

  • «Δίνεται η δυνατότητα 4μερης πλήρους απασχόλησης, 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως». Επί της ουσίας αυτό σημαίνει νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και αύξηση του χρόνου εργασίας χωρίς αύξηση μισθού. Φυσικά όλα ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

  • Διευκρινίζεται (;) ο ρόλος της ατομικής συμφωνίας σχετικά με το ωράριο των εργαζομένων. Η ατομικές συμφωνίες που επί της ουσίας αλλοιώνουν/παραγκωνίζουν τις συλλογικές συμβάσεις θα κατατίθενται πλέον στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Η εγκύκλιος παρουσιάζει το αίτημα ατομικής συμφωνίας σαν ένα δικαίωμα των εργαζομένων ενώ στην πραγματικότητα θα αποτελέσει ένα νέο εργαλείο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας.

  • Το διάλλειμα μειώνεται σε όλους προς τα κάτω –θα είναι συνολικά μέχρι 30 λεπτά και θα χορηγείται ύστερα από τέσσερις ώρες εργασίας.

  • Καθιερώνεται ενιαία διακοπή χρονικής διάρκειας τουλάχιστον 3 ωρών για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σπαστό αλλά πλήρες ωράριο.

  • Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είναι πλέον αναγκασμένοι εφόσον τους ζητηθεί να δουλέψουν και πέραν του ωραρίου τους (πχ. 7 αντί για τέσσερις ώρες συνεχόμενα) ενώ υπάρχει πλέον η δυνατότητα στον εργοδότη να καλεί ένα εργαζόμενο για υπερωρία όποια ώρα θέλει ανεξαρτήτως προγράμματος (πχ. 4 ώρες το πρωί και 3 ώρες υπερωρία το απόγευμα!) Η υπερωρία που δεν αποτελεί συνέχεια του ωραρίου (διακεκομένη) θα πληρώνεται με προσάυξηση 12% επί της αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα.

  • Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και μέχρι 3 ώρες ημερησίως. Σύμφωνα με τη διάταξη (άρθρο 6 του Π.Δ. 88/1999) «ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας. Οι υπερωρίες αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40 %. Για το 2021, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, θα αφαιρεθούν από το νέο όριο των 150 ωρών ετησίως».

  • Σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης (χωρίς να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό) το ανώτατο όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπεραστεί με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων (αντί για τον Υπουργό Εργασίας που ίσχυε ως τώρα) ενώ η προσαύξηση θα ανέρχεται στο 60% για κάθε επιπλέον ώρα.

  • Θεσμοθετείται για πρώτη φορά άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, διάρκειας έως 1 έτους με δυνατότητα παράτασης ύστερα από συμφωνία. Με άλλα λόγια οι εργοδότες μπορούν πλέον να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους που θέλουν να πάρουν αναρρωτική ή άλλου είδους άδεια, όχι μόνο με απόλυση αλλά και με άδεια άνευ αποδοχών.

  • Καταργείται η αργία της Κυριακής και σε άλλους κλάδους όπως: ταχυδρομικές υπηρεσίες, παραγωγή-διανομή υγειονομικού υλικού, φαρμακοβιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers, κ.α.

  • Τέλος, η κυβέρνηση θυσιάζοντας το αίτημα της επαναπρόσληψης των εργαζομένων μας πετάει μερικά ψίχουλα που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων και επιθέσεων. (εξίσωση αποζημίωσης απόλυσης εργατοτεχνιτών-υπαλλήλων, απόδειξη αιτιολογίας της απόλυσης από τον εργοδότη κτλ.)

Η επικίνδυνη αντεργατική κυβέρνηση του Μητσοτάκη ακλουθώντας τις επιταγές του ΣΕΒ θέλει να βάλει ταφόπλακα στα εργατικά μας δικαιώματα. Αντί να δώσει χρήματα για την ενίσχυση και την προστασία των εργαζομένων και της νεολαίας επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι –στα ήδη πληττόμενα από την πανδημία και τις πυρκαγιές- φτωχά λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή καταργούν το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό και γιγαντώνουν το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης ώστε όποιος τολμάει να αντιστέκεται και να αγωνίζεται να έρχεται αντιμέτωπος με ξυλοδαρμούς, συλλήψεις, πρόστιμα- μια ατελείωτη κρατική τρομοκρατία.

Μοναδικός τρόπος για να βάλουμε φρένο   στα εφιαλτικά σχέδια τους είναι οι αγώνες και η αυτοοργάνωση μας. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ να γίνει το εφαλτήριο για έναν αγωνιστικό ξεσηκωμό εργαζομένων και νεολαίας που θα τσακίσει τον Χατζηδάκη, τον Μητσοτάκη και τον υπόλοιπο αντεργατικό συρφετό και θα ανοίξει τον δρόμο για επιβάλλουμε επιτέλους πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.