Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε… «PASS» ανεργίας.


Δεν έχει ιερό και όσιο η κυβέρνηση της ΝΔ όπου έχει μετατρέψει την καθημερινότητα των εργαζομένων και των φτωχών σε ένα ατέλειωτο κυνήγι pass και κουπονιών. Δεν φτάνει που είναι παντελώς ανίκανη να διαχειριστεί το κύμα ακρίβειας, δεν φτάνει που αρνείται να αυξήσει τους μισθούς, δεν φτάνει που περνά το ένα αντεργατικό νομό-τέρας μετά το άλλο, τώρα θέλει να (ξανά)βάλει χέρι στο επίδομα ανεργίας μετατρέποντας το 50% του ποσού σε pass.

Συγκεκριμένα, το «μίνι νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό» προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το επίδομα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας και όχι στους λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ θα επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών μόνο κατά το 50% του επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να καταναλώνεται υποχρεωτικά σε εμπορικά καταστήματα. Εν ολίγοις η κυβέρνηση βάζει χέρι στο πενιχρό επίδομα και επιβάλλει στους ανέργους πώς και πού θα ξοδέψουν το επίδομα. Πέρα από απαξίωση και εξευτελισμό των ανέργων, ο περιορισμός του επιδόματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των ανέργων που πέρα από το καταναλώσουν προϊόντα στο σουπερμάρκετ έχουν να καλύψουν και άλλες ζωτικής σημασίας ανάγκες που δεν καλύπτονται με … μισό επίδομα. Ειδικά τώρα που το κύμα ακρίβειας έχει σαρώσει τα πάντα ( τα ενοίκια, οι λογαριασμοί και οι υποχρεώσεις έχουν εκτιναχθεί) είναι ανήλεη η επίθεση της κυβέρνησης στους ανέργους για να εξασφαλίσει τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Το ταμείο ανεργίας δεν παροχή της όποιας κυβέρνησης αλλά αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας από την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Είναι χρήματα από τον κόπο και την εργασία μας, χρήματα που πολλάκις η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν καταληστεύσει. Με όλα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά εκτρώματα που περνάνε, κουτσουρεύουν και περιορίζουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ενώ έχουν στερέψει τα εργατικά ταμεία για να ενισχύσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα αρπακτικά της Ε.Ε.

Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να την ανατρέψουμε! Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά αρπακτικά να τρώνε από τις σάρκες μας. Μέσα από σωματεία και επιτροπές, με όπλο μας την ενότητα και την αυτοοργάνωση, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να παλέψουμε για την κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και να διώξουμε επιτέλους την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ που ρημάζει τις ζωές μας.



ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ