Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

9ΩΡΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

 

Η πλέον υπουργός εργασίας Ν. Κεραμέως, αφού πέρασε σωρηδόν αντιεκπαιδευτικά μέτρα με σκοπό την διάλυση της δημόσιας παιδείας, καταπιάνεται τώρα με το ξήλωμα κάθε εργατικού δικαιώματος. Η κατάπτυστη νέα εγκύκλιος του υπουργείου εφαρμόζει την 9ωρη εργασία στο κλάδο της βιομηχανίας με αυτή τη μια έξτρα ώρα να μένει απλήρωτη. Το γελοίο επιχείρημα για αυτή τη ρύθμιση είναι ότι οι εργασίες στον κλάδο της βιομηχανίας απαιτούν προετοιμασία του εργαζόμενου πριν ξεκινήσει «πραγματικά» να δουλεύει. Έτσι τα πρώτα 30 λεπτά της δουλειάς και τα τελευταία 30 πρέπει να θεωρούνται χρόνος προετοιμασίας για την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας αντίστοιχα και φυσικά να μη πληρώνονται.

Άκρως αντιδραστική είναι και η ρύθμιση της εγκυκλίου που αφορά την λεγόμενη «ευέλικτη προσέλευση» του εργαζομένου σε ένα εύρος 120 λεπτών! Αυτό σημαίνει πως εργαζόμενος με ωράριο 8:00-16:00 μπορεί, μετά από «υπόδειξη/εξαναγκσμό»του εργοδότη φυσικά, να χτυπάει κάρτα στις 10:00 και ακόμα και στην (απίθανη) περίπτωση ελέγχου ο εργοδότης μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στη δουλειά και είναι εντελώς καλυμμένος αφού βρίσκεται εντός του χρονικού ορίου «ευέλικτης προσέλευσης». Έτσι ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει «νόμιμα» και χωρίς καμία υπερωρία πληρωμένη από τις 8:00 έως τις 18:00. Σαν να μην έφτανε, όμως, αυτό προκειμένου να νομιμοποιήσουν πλήρως την αδήλωτη εργασία, η κυβέρνηση χαρίζει στους εργοδότες μέχρι και 3 μέρες το μήνα τις οποίες μπορεί ο εργαζόμενος να μη χτυπήσει τη κάρτα εργασίας και δε θα υπάρξει κανένα πρόστιμο καθώς θα θεωρηθεί «αμέλεια». Κανονικά και «με το νόμο» δηλαδή πάνω από το 10% των μεροκάματων μας μπορούν να είναι αδήλωτα!

Η περιβόητη κάρτα εργασίας που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται για να περιορίσει την εργοδοτική αυθαιρεσία, κυβέρνηση και εργοδοσία την χρησιμοποιούν σαν δούρειο ίππο για την περαιτέρω νομιμοποίηση τη απλήρωτης, αδήλωτης εργασίας! Η εγκύκλιος έρχεται να εφαρμόσει όλα τα αντεργατικά εκτρώματα που οι προηγούμενοι εργατοκτόνοι νόμοι (Χατζηδάκη, Άδωνη κλπ.) έχουν θεσπίσει. Στο βωμό της «ευελιξίας» θυσιάζονται όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Οι συνέπειες θα πέσουν για μία ακόμα φορά στις πλάτες μας: ξεχείλωμα του ωραρίου, συρρίκνωση του μισθού, εκτίναξη των εργατικών ατυχημάτων/δολοφονιών λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, αύξηση της ανεργίας και περαιτέρω βύθιση της κοινωνίας σε μια κατάσταση ακραίας φτώχειας. Όλα αυτά, για να πλουτίσει ακόμα περισσότερο μια σάπια ελίτ αρπακτικών που παρασιτεί πάνω στη κοινωνία και βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς Μητσοτάκη.

Αυτή η κυβέρνηση των δολοφόνων που με τις ψήφους του 10% της κοινωνίας παρουσιάζεται σαν πλειοψηφία, μας έχει κηρύξει τον πόλεμο και δε θα σταματήσει αν δε τη σταματήσουμε! Δε πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη για επιβίωση και ατομικές λύσεις μέσα σε αυτό το ζοφερό μέλλον το οποίο μας επιφυλάσσουν. Μόνο μέσα από τον οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα μας, με τα ενότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να υπερασπιστούμε τις ζωές μας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που μας καταδυναστεύει.



  • ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ Η ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ΩΡΟ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

  • ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ