Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Συνεχίζεται το «ξεχείλωμα» του ωραρίου:

 


  • Μονομερής μετατροπή της πενθήμερης εργασίας σε 6ήμερη

  • Κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας στα Lidl

Από 1η Ιουλίου, ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου που ψηφίστηκε πέρυσι με τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη, όπου οι εργοδότες θα μπορούν μονομερώς να επιβάλλουν στους εργαζόμενους τους εργασία κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας, με προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (24 ώρες/7 ημέρες) με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών (άρθρο 25), άρα επί τω πλείστων βιομηχανίες και επιχειρήσεις που ενώ δεν είναι συνεχούς λειτουργίας αντιμετωπίζουν εξαιρετική και απρόβλεπτη ιδιαίτερη αύξηση του φόρτου εργασίας (άρθρο 26).

Ο εργοδότης ετσιθελικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, πόσο μάλλον διαβούλευση με τους εργαζομένους έχει τη δυνατότητα να προδηλώνει στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ την απασχόληση των εργαζομένων έως και 8 ώρες την μέρα του ρεπό τους (6μέρα εργασίας).

Το «ξεχείλωμα» του ωραρίου συνεχίζουν κυβέρνηση και εργοδοσία όπου και με όποιο τρόπο βρουν.

Στα Lidl Κέρκυρας, της υποτιθέμενης «επιχείρησης πρότυπο» -όπως αυτοδιαφημίζεται η Lidl Hellas– επιβάλλουν την κυριακάτικη εργασία για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Όπως αναφέρει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε καταγγελία που εξέδωσε «η εργοδοσία της πολυεθνικής, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, ανοίγει με το «έτσι θέλω» τα καταστήματα, επικαλούμενη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, η οποία όμως δεν επιτρέπει το άνοιγμα των supermarket τις Κυριακές, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ξηλώσει στην πράξη την αργία της Κυριακής για όλη τη θερινή περίοδο.» Με το ζόρι, λοιπόν, εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν Κυριακή ενώ ανακαλούνται και οι προγραμματισμένες άδειες των εργαζομένων για να βγουν οι βάρδιες.

Τα αντεργατικά εκτρώματα Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, οι σωρηδόν συμπληρωματικοί εγκύκλιοι για την εφαρμογή τους και η εκτίναξη των εργοδοτικών αυθαιρεσιών στόχο έχουν να βάλουν ταφόπλακα στα εργατικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πλήρη συνεργασία με τους εργοδότες, επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι –στην ήδη πληττόμενη από την ακρίβεια και την φτώχεια- εργατική τάξη.

Μοναδικός τρόπος για να βάλουμε φρένο στα εφιαλτικά σχέδια τους είναι οι αγώνες και η αυτοοργάνωση μας. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να παλέψουμε για συλλογικές συμβάσεις, μέτρα προστασίας και υγιεινής, ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες, να τους τιμωρήσουμε, επιβάλλοντας στη πράξη τα δικαιώματά μας.