Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ Α. ΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟVA


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ο συνάδελφος Ανδρέας Λιώσης απολύθηκε το καλοκαίρι του 2024, από την εταιρία τηλεπικοινωνιών ΝΟVA (πρώην Wind), όπου εργαζόταν στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για πάνω από 21 χρόνια. Διοίκηση και προϊστάμενοι επικαλέστηκαν προσχηματικές δικαιολογίες περί «απόδοσης». Πρόβλημα που ανακάλυψαν «ξαφνικά», για πρώτη φορά μετά από όλα αυτά τα χρόνια που ο συνάδελφος εργαζόταν στην εταιρία.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο συνάδελφος, εδώ και μήνες, είχε βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Γιατί προσπαθούσε διαρκώς, μαζί με τους συναδέλφους του, να βάλει φρένο στις αυθαιρεσίες διοίκησης και προϊσταμένων. Είτε για το αντικείμενο εργασίας (που άλλαζε κατά το δοκούν). Είτε για τα ωράρια και τον χώρο εργασίας (όπου μετά την επέκταση της τηλεργασίας επικρατούσε χάος).

Ο συνάδελφος Α. Λιώσης εδώ και σχεδόν 15 χρόνια ήταν πάντα ενεργός στη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στη Wind (έπειτα NOVA). Κατά διαστήματα ήταν εκλεγμένος μέλος ΔΣ σωματείων. Ήταν ξανά υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου στη NOVA. Κυρίως όμως δεν έλειψε ποτέ από καμία κινητοποίηση, στάση εργασίας, απεργία και διεκδίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν από αυτούς τους συναδέλφους που, πριν λίγα χρόνια, είχαν αρνηθεί το δηλητηριώδες «πακέτο εθελουσίας εξόδου», με το οποίο η διοίκηση της τότε Wind προσπαθούσε να ξεφορτωθεί το τμήμα του backoffice και ιδιαίτερα τους πιο παλιούς εργαζόμενους.

Η απόλυση του συναδέλφου είναι συνέχεια μιας γνωστής κατάστασης, ιδιαίτερα στα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών: Διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσω διαρκούς «εργολαβοποίησης». Εντατικοποίηση «στο κόκκινο», άπιαστοι στόχοι, καθηλωμένοι μισθοί και από πάνω μια συμπεριφορά των προϊσταμένων διαρκώς υποτιμητική για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Εξώθηση σε «παραιτήσεις» και απόλυση ειδικά των πιο παλιών συναδέλφων.

Ο συνάδελφος Α. Λιώσης δεν αποδέχτηκε την απόλυσή του, την κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας και τον Δεκέμβριο πρόκειται να εκδικαστεί η αγωγή του εναντίον της εταιρίας. Αυτή η αντίσταση είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων, κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια σε απολύσεις, διώξεις, χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων. Γίνεται ακόμα πιο σημαντική, καθώς ο Α. Λιώσης είναι από τους ελάχιστους συναδέλφους εδώ και πολλά χρόνια στη Nova/Wind που δεν αποδέχονται την απόλυσή τους «οικειοθελώς» και μοιρολατρικά, αλλά παλεύουν έμπρακτα για να μην περάσει.

Καλούμε εργαζόμενους και σωματεία να υποστηρίξουν με όποιον τρόπο μπορούν τον αγώνα του συναδέλφου. Η αλληλεγγύη είναι το μεγαλύτερο όπλο των εργαζομένων.

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Επικοινωνία: aliosa1975@gmail.com – 693 609 2820 – 693 22 39 468